Close search

Dokážete poznat, jestli vás partner podvádí? Podle nové studie to prozradí obličej

Pixabay Zdroj: Pixabay

Přijít na partnerovu nevěru je velmi bolestivé. Všichni, kteří si podobnou zkušeností prošli, by se zcela jistě chtěli v budoucnu podobné situaci vyhnout. Podle vědců máte šanci, ti totiž zjistili, že sklony k podvádění se dají vyčíst z lidské tváře.

Když investujete síly a čas do svého vztahu s partnerem, asi určitě nechcete jednoho dne zjistit, že vám byl nevěrný. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, všichni dáváme na první dojem, který na nás člověk udělá. Ten se často odvíjí jak od klasické, tak nonverbální komunikace. 

Mnohé studie se věnovaly tomu, co vše lze posoudit z pohledu na druhého člověka a jak vlastně takové "škatulkování" probíhá. Některé výsledky například tvrdily, že velký vliv na posouzení povahy jednotlivce má tetování. Pokud třeba žena má tetování na běžně viditelné části těla, pak je považována promiskuitní. Muži byli vnímání více jako jako maskulinní typy, kteří ale nejspíš nebudou dobrými rodiči. 

Někteří výzkumníci šli ale ještě dál a ve své studii se věnovali otázce, zda je možné zjistit, jestli vás partner podváděl nebo zda k tomu má sklony. Podle výsledků, které výzkum přinesl, se zjistilo, že lidé dokáží poznat sklony k nevěrnosti podle obličeje.

Zevnějšek je důležitý

Stovky mužů a žen hodnotily během studie zevnějšek lidí na fotografiích a snažily se podle jejich vzhledu určit, zda mají tendenci své partnery podvádět nebo jestli jsou schopni přebrat partnera někomu jinému. V drtivé většině účastníci studie byli schopni pravdivě určit tyto vlastnosti u lidí na fotografiích.

Je zajímavé, že u mužů hrály v posuzování roli obličejové rysy. Muži s více maskulinním zevnějškem byli tedy hodnoceni jako nedůvěryhodní jedinci. Ukázalo se, že rysy jako silné nadočnicové oblouky, širší brada i úzké rty jsou považovány za rysy nevěrníků a podobní muži jsou vnímáni jako ti, kteří mají tendenci své partnery podvádět.

Většina mužů, kteří byli označeni za nedůvěryhodné, také přiznali, že své partnery podvádějí skutečně častěji než ti ostatní. Účastníci výzkumu se tedy skutečně dokázali trefit do podvodníků, jejichž povahu hodnotili pouze na základě fotografie.

Podobné výzkumy sice přinášejí zajímavé výsledky a určitá poznání o lidském chování. Přesto je důležité si pamatovat, že vždy záleží na konkrétní osobě a vztahu, jaký mezi sebou lidé mají.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu