Close search

Dietní recepty pro vaši figuru. Zaměřte se na nízkokalorické potraviny jako je květák nebo kedlubna

Tesco Zdroj: Tesco

Patříte-li mezi ty, co se se snaží rychle upravit svou váhu do plavek, určitě se také pokoušíte svůj jídelníček co nejvíce odlehčit a zaměřujete se na nízkokalorické potraviny. V tom případě by do něj měl patřit i květák a kedlubna. Obě tyto potraviny jsou totiž na jedné straně dokonalé díky nízkému obsahu kalorií, ale na druhé straně zásobí vaše tělo spoustou vitamínů a minerálů, abyste se udrželi zdraví a v pohodě. Například květák obsahuje ve 100 gramech pouze 24 kcal a kedlubna 27 kcal.

Oba druhy zeleniny jsou skvělým pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám, jako je například rakovina a cukrovka. Napadlo vás, že z kedlubny nemusíte jíst pouze hlízu, ale také listy? Ty jsou bohaté na vitamín C a nejčastěji se v receptech používají vařené. Zajímavostí u květáku je, že si na něj musí dát pozor jedinci, kteří trpí dnou. Květák totiž obsahuje vysoké množství kyseliny močové, konkrétně 100 g květáku obsahuje 24 mg. Nemusíte však mít obavy, pokud netrpíte dnou, získáte z květáku pouze samé benefity.

V obchodech Tesco nyní naleznete skvělý květák i kedlubny od českých farmářů ze zemědělského podniku Předměřická a.s.

Kedlubnový salát s rýží a pikantními hovězími nudličkami

Tesco

Ingredience:

• 400 g hovězí roštěné nebo svíčkové

• řepkový olej

• 2 lžíce dijonské hořčice

• 200 g dlouhozrnné jasmínové rýže

• 1 cibule

• 2 hřebíčky

• svazek listové petržele

• 3 kedlubny

• 1 limeta

• sůl

• pepř

Postup:

1. Hovězí maso nakrájejte na nudličky a osolte je, opepřete. Poté přidejte lžíci oleje a hořčici. Vše promíchejte a nechte maso chvíli odležet v chladnu.

2. Do hrnce nasypte rýži. Přidejte oloupanou celou cibuli, do které zapíchněte hřebíčky. Zalijte vodou tak, aby sahala 1 cm nad rýži.

3. Osolte a vařte, dokud se voda z rýže nevypaří – asi 15 minut.

4. Petržel nasekejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na delší nudličky.

5. Kedlubny a petržel spolu smíchejte s uvařenou rýží. Salát dochuťte pepřem a zakapejte limetovou šťávou.

6. Maso ogrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi: 5 až 8 minut.

Kedlubnové carpaccio s ragú z grilované hlívy ústřičné a prosciutta

Tesco

Ingredience:

• 4 menší kedlubny

• 100 g hlívy ústřičné

• 4 lžíce olivového oleje

• trocha kmínu

• 4 plátky prosciutta

• 2 limetky – šťáva

• sůl

• pepř

Postup:

1. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na velmi tenké kulaté plátky. Následně je poskládejte na talíře.

2. Hlívu očistěte, nakrájejte na proužky a ogrilujte na grilovací pánvi, kterou před tím vytřete olivovým olejem. Pro lepší chuť můžete hlívu posypat troškou kmínu.

3. Prosciutto rovněž nakrájejte na tenké nudličky a přidejte na okraj pánve k hlívě.

4. Doprostřed kedlubnových plátků pak servírujte ogrilovanou hlívu, přes ni dejte proužky prosciutta.

5. Vše osolte, opepřete a zakapejte limetkovou šťávou a olivovým olejem.

Jarní kedlubnová polévka se zakysanou smetanou

Tesco

Ingredience:

• 2 kedlubny

• 1 cibule

• 1 pórek

• 3 lžíce olivového oleje

• 10 g másla

• 1 l zeleninového vývaru

• 100 g zakysané smetany

• 1 lžička soli

• mletá paprika

Postup:

1. Cibuli pokrájejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. V hrnci si rozehřejte máslo a olivový olej. Kedlubnu a cibuli opékejte asi 5 minut.

2. Zeleninu zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte pokrájený pórek a povařte ještě 5 minut.

3. Na talíři polévku dozdobte kopečkem smetany a mletou paprikou.

Květáková polévka s čedarem

Tesco

Ingredience:

• 1 celý květák

• 50 g másla

• 2 šalotky

• 1 mrkev

• 2 lžíce hladké mouky

• 1 l zeleninového vývaru

• 200 ml smetany 33 %

• 150 g sýra čedar

• plocholistá petržel

• 100 ml olivového oleje

• sůl

• pepř

Postup:

1. Očištěný květák rozdělte na jednotlivé růžičky a uvařte je ve vodě do měkka. Bude to trvat přibližně 10 minut.

2. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte pokrájenou mrkev a dál restujte.

3. Zeleninu zaprašte moukou, osmažte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte předvařený květák a vše rozmixujte v jemný krém.

4. Na závěr do polévky vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem, ozdobte nastrouhaným čedarem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem.

Dietní miska s quinoou, tofu na kari a květákem

Tesco

Ingredience:

• 1 balení tofu

• 200 g brokolice

• 200 g květáku

• hrst rozinek

• hrst plátků mandlí

• 1 hrnek quinoy

• 4 lžičky kari

• 5 lžič olivového oleje

• Petrželka

Postup:

1. Do misky nalijte trochu olivového oleje, přidejte 4 lžičky kari a zamíchejte. Přidejte tofu nakrájené na kostičky a opět pořádně promíchejte. Následně nechte obalené kostičky chvíli odležet.

2. 1 hrnek quinoy nasypte do menšího hrnce a zalijte 2 hrnky vody. Poté vařte 15-18 minut.

3. Na pánvi si rozpalte olivový olej a přidejte tofu na kari. Zhruba po 3-4 minutách přidejte nakrájený květák a brokolici a vše opečte, dokud se tofu nezbarví mírně dozlatova.

4. Hotovou zeleninovou směs s tofu v misce smíchejte s uvařenou quinoou, přidejte hrst rozinek a promíchejte. Pro dochucení můžete posypat nasekanou petrželkou a plátky mandlí.

Nejčtenější články