Close search

Devět hodin boje a hrdinství: Požár v Notre-Dame ve faktech a číslech. Co bude dál?

Twitter Zdroj: Twitter

Světoznámá katedrála pařížská katedrála Notre-Dame utrpěla ničivý požár, který si s sebou odnesl velký kus umělecké historie. Prezident Emmanuel Macron sice slibuje, že katedrálu obnoví, velká část památky ale neunikla zkáze.


Kdy požár začal?

Ničivý požár vypukl v pondělí večer okolo 18:50 SELČ. Hasiči zasahující při požáru po 03:00 SELČ oznámili, že se jim požár podařilo dostat pod kontrolu. Jejich intenzivní boj o záchranu katedrály tedy trval skoro 9 hodin. Požár z bezpečné vzdálenosti sledovalo velké množství lidí. Internet zahltily stovky fotografií a videí, ve kterých svědci neštěstí natáčeli mohutné plameny.

Kolik hasičů zasahovalo?

Podle oficiálních zdrojů na místo dorazilo okolo 400 hasičů, kteří se vůbec prvních pět nekonečných hodin snažili dostat požár pod kontrolu. 

Co poničil požár?

Přesné škody ještě nejsou známé. Požár začal ustupovat teprve v úterý v ranních hodinách. Nyní se ale již objevují informace, že během požáru katedrála Notre-Dame měla určité štěstí v neštěstí, jelikož kvůli rozsáhlých rekonstrukcím v hodnotě skoro 7 milionů dolarů bylo velké množství historicky a umělecky významných soch, které se nacházely blízko zhroucené střechy, bylo přesunuto v rámci probíhajících oprav. Hasičům se také podařilo zachránit dvě čelní věže chrámu.

Požár si ale i tak odnesl velikou daň. Jedna ze zadních věží katedrály se ještě během prvních několika hodin požáru zhroutila a následně střecha utrpěla natolik rozsáhlé poškození, že také došlo k jejímu zhroucení. 

Co požár způsobilo?

Přesná příčina požáru ještě není známá, ale její důvod se vyšetřuje. Během noci z pondělí na úterý se objevilo velké množství teorií o tom, že se mohlo jednat o teroristický útok, nebo že požár zavinila nějaká chyba právě během rekonstrukce. Všechny tyto teorie ale vznikaly převážně na internetu  a sociálních sítích. Úřad pařížského prokurátora ale žhářství nebo terorismus vyloučil. 

Kolik bude stát obnova?

Celková škoda ještě nebyla vyčíslena, ale už nyní je jasné, že opravy budou skutečně finančně náročné. První odhady mluví o tom, že oprava může stát 100 milionů eur a mohla by trvat i 20 let, jak uvedl odborní, který se vyjádřil pro stanici Sky News.  

Francie dostává nabídky na finanční pomoc z celého světa. Asi nejvýznamnější a největší dar se rozhodl věnovat francouzský rodák a miliardář François-Henri Pinault, který je manželem mexické herečky Salmy Hayek a ředitelem mezinárodní luxusní skupiny Kering. Pinault slíbil, že věnuje na obnovu kaderály až 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Skupina Kering vlastní několik luxusních značek jako Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga a Alexander McQueen. Majetek rodiny Pinaultových je odhadován na 35 miliard dolarů (795 miliard korun).

Prezident Macron také na místě neštěstí vyhlásil i mezinárodní sbírku. 

Francii pomáhá i newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně kulturního dědictví. Ta nyní založila internetové stránky  s cílem získat peníze na obnovu katedrály. 

Také na internetových stránkách organizované finanční pomoci GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc Francii v souvislosti s požárem katedrály Notre-Dame. 

Podívejte se v naší galerii na první snímky po požáru a jeho průběh v katedrále Notre-Dame v Paříži. 

Nejčtenější články