Close search

Dětský hrdina z filmu Nabarvené ptáče: Kvůli drastickým scénám dostal psychologa

Silver Screen - Jan Dobrovský Zdroj: Silver Screen - Jan Dobrovský

Do kin přichází studentskou cenou z Benátek ověnčený film Nabarvené ptáče. Kritici ho chválí, někteří diváci ale během promítání nezvládli příliš syrové drastické scény. Obavy, jak je ustojí i malý romský chlapec Petr Kotlár, který ve snímku hraje hlavní roli, měl i režisér Václav Marhoul. Dětskou hvězdu dokonce přivedl k psychologovi.

Film Nabarvené ptáče získal na festivalu v Benátkách studentskou cenu. Kontroverzní snímek Václava Marhoula pojednává o hrůzách války a během promítání vyvolal smíšené reakce. Někteří diváci nevydrželi pohled na syrové a brutální scény a odcházeli ze sálu. Ti, kteří vydrželi, stejně jako filmoví kritici, mluví o filmu v superlativech. A to je odměna, kterou Marhoul získal za desetiletou práci na filmu.

O čem je Nabarvené ptáče

Nabarvené ptáče je dramatický příběh zaobírající se vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Přestože samotné dílo od svého vydání v roce 1965 způsobilo a stále způsobuje silné kontroverze, dostalo se mu světového ohlasu i mnoha prestižních literárních cen. Jde o první a nejslavnější román jednoho z nejvýraznějších světových spisovatelů minulého století Jerzy Kosińského.

Děj pojednává o tom, jak rodiče ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá, a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Ve snímku se objeví mezinárodní herecké obsazení, v první řadě se světovými hvězdami jakými jsou Harvey Keitel a Stellan Skarsgaard.

Náctiletá hvězda z Českého Krumlova

Za zmínku ale nejvíce stojí právě představitel hlavní role, dnes již dvanáctiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova. Je to jeho první film, a přesto je na plátně tak přesvědčivý, až je to na neherce neuvěřitelné. Děj filmu se točil chronologicky: "I když to není obvyklé, důvod je jasný. Hlavní roli hraje malé dítě a jen takhle dokáže sledovat vývoj příběhu i svojí postavy. Pomáhá to psychologii filmu a navíc Péťa se opravdu během natáčení vyvíjel a měnil," komentoval režisér filmu Václav Marhoul.

Ten také vyprávěl o tom, jak hlavního hrdinu objevil. Původně měl postavu hrát Petrův starší bratr Michal. Václav Marhoul totiž psal scénář k filmu v Českém Krumlově a chodil na pivo a víno do zdejší Cikánské jizby. A Michal Kotlár, vnuk majitele Cikánské jizby, proběhl kolem něj. Režisér pak zastavil malého kluka s tím, že ho potřebuje, protože je přesně typ do jeho nového filmu.

Začal brát Michala na výlety, na řeku, zkoušel, jak se chová ve společnosti. Jenže než sehnal peníze na film, Michal vyrostl, ve čtrnácti letech měřil skoro 180 centimetrů. Václav Marhoul nevěděl, co má dělat. A to přesně do momentu, než potkal Michalova mladšího bratra Petra.

"V roce 2015 jsem čirou náhodou cosi moderoval na místním atletickém stadionu v Krumlově, když tu se na kraji hlediště najednou objevil Péťa. Vůbec jsem nevěděl, kdo to je, protože on na mě křičel zpoza pásky: Strejdo, strejdo! Já na něj tak koukám a říkám: Ty jsi Péťa Kotlár? Vzal jsem si ho k sobě, mluvil s ním a pozoroval ho, jak se hýbe, jakou má řeč těla, jak je živý. A čistě intuitivně jsem si uvědomil, že jsem našel svého dětského herce! I bez castingu jsem na něj vsadil. Na kamerových zkouškách v listopadu 2016 se potvrdilo, že jsem ho odhadl přesně."

"Ten kluk má v příběhu vždycky nějakého základního protihráče, někoho, kdo s ním buď jde, nebo jde proti němu," dodal Václav Marhoul.

Kluk, který si prošel peklem

Samotné natáčení ale nebylo pro Petra procházkou růžovým sadem. Jeho dědeček Milan Kotlár, majitel Cikánské jizby, přiznal pro Český rozhlas, že natáčení bylo velkou zkouškou nejen pro Petra, ale celou rodinu. "Byl nerudný, chtěl venku běhat za míčem a ne točit. Měsíce, které Petr natáčel, bylo peklo pro něj i pro zbytek rodiny. Vůbec nechtěl vstávat, řekl, že točit nebude, že se na to vybodne. Taky to napsal režisérovi, že chce končit," vyprávěl dědeček nové dětské hvězdy Milan Kotlár.

Petrova rodina se bála i toho, jak malý kluk zvládne natáčení brutálních scén. "Trošku jsem se bála, co s Péťou udělá třeba pohled na to, jak jeden chlap vydloubne oči druhému lžící. On je i takhle strašně živej, zlobivej, a tak mě napadalo, jestli to nerozhodí jeho psychiku. Dopředu jsem mu vysvětlovala, že všechno budou jen triky, a Péťa mě uklidňoval: Já vím, babi," svěřila se magazínu Reportér Petrova babička.

Nepodcenili to ani filmaři. Marhoul přivedl malého Petra k dětskému psychologovi Václavu Mertinovi "Půl druhé hodiny si jen tak povídali a Péťa netušil, že vlastně podstupuje psychologický test, po kterém mi Mertin zavolal: Buďte v pohodě, tenhle kluk všechno zvládne. Je to zlatá povaha, pro kterou sklenice nikdy není poloplná ani poloprázdná, ale vždycky plná," popsal Marhoul magazínu Reportér. Dětský psycholog byl přesto malému herci oporou v průběhu celého natáčení, režisér nechtěl nic podcenit.

Dnes se malý Petr zvolna vrací do běžného nefilmového života. Dál žije s babičkou a dědou v centru Krumlova, jeho rodiče dál pracují v Rakousku, odkud za syny jezdí na víkendy. Jen od čtvrtka bude mít malý Petr Kotlár pár dnů frmol - čekají ho české premiéry filmu, jehož je hlavní hvězdou...

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA DĚTSKÉHO HRDINU A NÁROČNÉ SCÉNY Z FILMU:

Nejčtenější články