Close search

Co dělá královna Alžběta II. každý den? Nabitý program nenechá britskou panovnici nudit se

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Britská královna Alžběta II. se ujala vlády před 68 lety a tato číslice z ní dělá nejdéle panujícího monarchu na světě. Nehledě na náročné začátky se královně podařilo získat přízeň a úctu mnoha lidí po celém světě. Velkou roli v tom sehrála i její pracovitost a přístup k plnění povinností.

Představitelé monarchie mají mnohá nesporná privilegia, která pro většinu lidí nepřipadají v úvahu. Avšak tento nadstandardní život s sebou přináší i spoustu povinností, se kterými se běžný člověk nikdy nesetká. Proto není divu, že britská královna Alžběta II. má tak nabitý program.

Ranní rutina

Každý den začíná pro britskou královnu již neuvěřitelných 68 let stejně. Panovnici v předem stanovený čas probudí sloužící a pak na terase pod královským apartmánem spustí pozdrav její oblíbení dudáci. Následuje čas pro ranní šálek pravého britského čaje, který si dává s mlékem, ale bez cukru, zatímco poslouchá zpravodajské vysílání na BBC Radio 4.

Později je samozřejmostí snídaně, která má dlouhé roky přesně stanovenou podobu. Tradičním královským pokrmem jsou vločky s mlékem a sušeným nebo čerstvým ovocem. Na Vánoce je zamění za míchaná vajíčka s uzeným lososem. První jídlo dne si dává většinou pouze v přítomnosti manžela, prince Philipa.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

Práce s fanoušky

Klidné ráno pro panovnici končí a pouští se do plnění svých povinností. V dopoledních hodinách odpovídá na dopisy od fanoušků. Vždy na několik náhodně vybraných vlastnoručně píše odpovědi. Jednou se královně dokonce stalo, že jí jeden z velkých příznivců k oslavě titulu nejdéle vládnoucí představitelky monarchie poslal 50 liber. Požádal ji také, aby si za ně koupila svůj oblíbený čaj. Vzhledem k tomu, že královna nemůže přijímat peněžité dary od veřejnosti, vše adresátovi vrátila zpátky a s upřímným poděkováním.

Červená skříňka

Poté se královna vydává do své kanceláře, kde tradičně po dlouhé roky, stejně jako další panovníci před ní, dostává na stůl červenou skříňku. Ta obsahuje tajné dokumenty a reporty z britských ministerstev a parlamentu, které si zasluhují její pozornost.

Mezi lidi

Po ukončení ranního programu přichází pro Alžbětu II. čas, kdy se musí vydat za stěny Buckinghamského paláce. V této době se většinou věnuje oficiálním setkáním s představiteli různých organizací nebo charit. Obvykle ji opět doprovází princ Philip. Jejich program je skutečně nabitý, dopoledne dokáží stihnout i tři různé schůzky.

Vždy ve čtvrtek a pátek se vrací do paláce na jedenáctou hodinu, protože následuje doba vyhrazena na osobnější setkání s výše postavenými členy služebnictva nebo představiteli jiných států. Tyto schůzky nemají přesáhnout 20 minut.

Následuje prostý zdravý oběd. Pokud může královna jíst doma, udržuje sacharidy na nízké úrovni, takže si dopřává rybu se zeleninou. Královna obvykle jídá sama, jednou za měsíc se k ní připojí princ Philip a další hosté na neformální obědovou recepci.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

Stovky akcí

V odpoledních hodinách královna často opět vyráží ven v doprovodu prince Philipa nebo dalších představitelů královské rodiny na oficiální návštěvy, které má jako monarcha povinnost vykonat. Každoročně se v průměru zúčastní neuvěřitelných 430 schůzek, včetně audiencí.

Nehledě na svůj nabitý rozvrh si ale nenechá ujít odpolední šálek čaje. Kolem čtvrté hodiny si dopřává slavný Earl Grey s několika menšími sendviči. A později, pokud ovšem má čas, velice ráda ho stráví se svými psy.

Večerní program

Královna se téměř nezastaví ani večer. Kolem půl osmé totiž dostává tradiční reporty z britského parlamentu, ve kterých ji informují o nejaktuálnějších událostech v zemi i ve světě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

Čas odpočinku

Královna si se svým chotěm dopřává pozdní večeři, kterou většinou představují ryby nebo maso doplněné zeleninou ze zahrádky samotného prince Charlese. Po večeři panovnice nezapomíná na sledování televize, mezi její oblíbené programy prý patřilo Panství Downton.

Právě pečlivě naplánovaný program a jeho přísné dodržování pomáhá královně již dlouhé roky plnit náročné každodenní povinnosti. A přes svůj vysoký věk je stále velice aktivní a ochotná věnovat svůj čas také příznivcům.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu