Close search

Co čtou nejúspěšnější lidé světa? Gates i Bezos poradí, do jaké knihy investovat

Instagram Zdroj: Instagram

Kvalitní literatura je od nepaměti považována za zdroj moudrosti a znalostí. Existují ale i výjimky, které se rozhodně pod pojem kvalitní zařadit nedají. Jakou knihu si ale v dnešním velkém množství vybrat? Nejúspěšnější lidé na světě prozradili své oblíbené tituly.

I když patří mezi nejvytíženější lidi na planetě, stejně si najdou čas na četbu zajímavé literatury. Zakladatelé nadnárodních společností a dolaroví miliardáři se podělili o názvy svých nejoblíbenějších knih.

Bill Gates
>

Tento muž založil světoznámou počítačovou společnost Microsoft. Již dlouhé roky patří mezi nejbohatší lidi světa. Je o něm všeobecně známo, že velice rád čte, hlavně na svých cestách. Jednu knihu ale skutečně vyzdvihuje a jedná se o dílo spisovatele Stevena Pinkera, Lepší andělé naší přirozenosti. "Pokud bych každému mohl věnovat nějaký dárek, dal bych vám tuto knihu. Patří pro mě mezi nejvíce inspirující knihy, které jsem kdy četl. Ukazuje totiž, že náš svět se stává lepším. Možná to zní bláznivě, ale je to tak," nechal se slyšet Gates.

Steve Jobs

Zakladatel společnosti Apple byl vždy považován za vizionáře a skutečně úspěšného muže. Měl sice své vzlety a pády, ale vždy si dokázal poradit i s tou nejnáročnější situací. V roce 2011 prohrál svůj dlouholetý boj s rakovinou. Na otázku, kterou literaturu čte nejraději, odpověděl, že mezi jeho nejoblíbenější knihy patří Zenová mysl, mysl začátečníka od autora Shunryū Suzukiho. „Při čtení této knihy se vaše mysl zpomaluje a vy v tu chvíli můžete vidět ohromující prostranství přímo před sebou. Najednou vidíte mnohem více, než jste kdy viděli předtím,“ řekl Jobs.

Jeff Bezos
>

Americký podnikatel a zakladatel internetového obchodu Amazon je označován za nejbohatšího muže na světě. Jeho celkové jmění se odhaduje na více jak 130 miliard dolarů. Bezos je znám vysokými požadavky na rychlost a kvalitu práce svých zaměstnanců a za inspirativní literaturu považuje dílo spisovatele Jima Collinse. O knize Jak vybudovat trvale úspěšnou firmu: Úspěšné návyky vizionářských společností řekl, že čtenáři ukazuje možnosti. Kdyby totiž člověk dělal jenom to, u čeho je předem jasné, že bude fungovat, tak by sám sebe připravil o mnoho zajímavých možností. 

Mark Zuckerberg 
>

Zakladatel sociální sítě Facebook a nejmladší dolarový miliardář na světě, alespoň do chvíle, než ho o tento post připravila Kylie Jenner, za svoji nejoblíbenější knihu považuje Vergiliův epos Aeneis. Knihu si poprvé přečetl, když začal studovat latinský jazyk na střední škole. Zuckerberg také často na poradách ve společnosti Facebook z dané knihy cituje části textu. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu