Close search

Clint Eastwood: Poslední opravdový hollywoodský kovboj slaví 90. narozeniny

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Clint Eastwood toho před kamerou obvykle moc nenamluvil a i těch několik vět cedil přes pevně sevřené rty. Přesto má moc rád vyprávění příběhů a jeho kariéra trvá bez přestávky již pětašedesát let.

Tom Hanks, který s ním natočil snímek Sully: Zázrak na řece Hudson (2016), rád vykládá, že se Eastwood na pozici režiséra chová k hercům jako ke koním. Proč to přirovnání? Jednou z prvních Eastwoodových rolí byl kovboj v klasickém americkém seriálu Rawhide z přelomu 50. a 60. let. Když se spustila kamera, režisér vždy zahulákal: „Tři! Dva! Jedna! Akce!" Koně se splašily a scény často začínají tím, že se je herci snaží uklidnit.

Když hrajete ve filmu Clinta Eastwooda, ani nevíte, že je puštěna kamera. Jenom za zády slyšíte: V pořádku. Jdi na to," říká Hanks a napodobuje Eastwoodův nízko položený chraplák, který sice je tichý, ale dostatečně rázný.

A takový je i samotný hollywoodský veterán. Tichá, klidná síla, která nemá potřebu si něco dokazovat a na někoho řvát. A už vůbec ne na zvířata. Když se tedy řekne, že se chová k hercům jako ke koním, je to vlastně dobře.

Zrod velikána

Clinton Eastwood Jr. prý v porodnici dostal přezdívku Samson. Když se 31. května 1930 narodil, měl přes 5 kilo a byl ho pořádný kousek. V rozhovorech zdůrazňoval, že se narodil za Velké deprese do chudé rodiny a dával tím najevo, že velkou kariéru můžete udělat bez ohledu na původ. Nicméně jeho dlouholetá partnerka Sondra Locke tvrdí, že Eastwoodovic rodina se neměla špatně – bydleli v dobré čtvrti kalifornského Piedmontu, u domu měli bazén a patřili do místní smetánky.

Mladý Clint hodně rebeloval, z jedné střední školy byl vyloučen, do další moc nechodil. Podle spolužáků objevoval život jinde a to se vylučovalo s vysedáváním na vyučování. Stejným způsobem nevydržel ani v jednom zaměstnání – živil se jako prodavač, plavčík nebo caddy v golfovém klubu.

V roce 1954 je náhodou objeven lidmi ze studia Universal, kterým imponovalo Eastwoodových 193 centimetrů a působivý zjev. I když neměl herecké zkušenosti, dostal smlouvu na 100 dolarů týdně a poslali ho do hereckého kurzu. Tam z něj sice nevytloukli mluvení skrz zuby, které mu bylo často vytýkáno, ale později se stejně stalo jeho trademarkem.

Neúnavný dříč

Podobně jako Steven Spielberg, i Eastwood je filmař ze staré školy, který na to jde v klidu, dodržuje rozpočty a termíny. Díky tomu si můžou oba s přehledem dovolit uvést do kin dva filmy v jednom roce. Spielberg v roce 2005 premiéroval Válku světů a Mnichov, Eastwood předloni Paříž 15:17 a Pašeráka. A takový dvojzáprah u něj není neobvyklý.

Eastwood byl a dodnes je synonymem pro drsné chlápky, dokonce takové, co nejdřív stříleli, pak ještě jednou, a když se dým rozplynul, až poté se ptali. To platí především pro jeho pětidílnou policejní sérii Drsný Harry.

V roce 1988 se s postavou Harryho Callahana rozloučil Sázkou na smrt, protože měl pocit, že osmapadesáti by už mohl v roli drsného muže zákona působit směšně. Z role drsného chlapa ale nikdy nevypadl. Třeba Zelenáč (1990) je téměř jako callahanovka a Gran Torino (2008) se může považovat za uzavření jeho příběhu. Už víc mluví, než střílí, a častěji než obrovským magnumem nebo jakoukoliv jinou zbraní míří na padouchy prstem. Samozřejmě, nezůstane jen u gest, to si zase pohlídal.

Neobvyklý tvrďák

Eastwood věty spíše cedí přes přivřená ústa a na nehybné tváři s přimhouřenými očima moc emocí neprojeví. Patří ke starší generaci, nemá proto tak velké svaly jako herci, kteří ovládli plátna v osmdesátých a devadesátých letech. Pod jeho tradičním kostýmem, kterým bylo obyčejné bílé triko nebo prostá košile, ale stejně je mocná figura. Vysportovaná, ne vyboulená taháním železa na objem. Zjevně umí boxovat, protože se v soubojích na plátně pohybuje lehce, ladně a svižně, ví, co s rukama a nepůsobí dojmem, že se to prostě naučil jenom pár týdnu před natáčením.

Vnímat ho jen touto optikou by byla chyba. Eastwood má totiž rád silné postavy, ne jen ve smyslu fyzickém, ale také co do propracovanosti charakteru a jejich života. A hrozně rád vypráví příběhy. Velké i malé, tu natočí něco z válečné historie, tam romanci dvou lidí v pokročilém věku. Neuvažuje o kinematografii jako o druhu umění zaměřeném na efekt, jeho filmy musí o něčem vypovídat. A to jak formálně, tak obsahově. Díky tomu patří do rodinného stříbra studia Warner Bros., které mu dá prostředky prakticky na cokoliv.

Počet jeho dětí osciluje od sedmi do devíti, žádný relevantní zdroj si není jistý. Když se ho legendární televizní moderátor David Letterman ptal: „Kolik že máte dětí?“ Clint odpověděl: „No, mám jich několik.

Nejčastěji se píše o osmi s pěti nebo šesti ženami. Není divu, že když v Čechách před čtvrtstoletím vyšel jeho životopis, zůstal mu původní název Sexual cowboy.

Na deset z nejslavnějších filmů Clinta Eastwooda se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu