Close search

Chcete výhodně prodat nemovitost? Tyto tři rady pomohou a některé nestojí ani korunu

Pixabay Zdroj: Pixabay

Prodej bytu nebo domu se může změnit v náročný a zdlouhavý proces, pokud majitel neví, jak si s ním poradit. Pokud chcete vytěžit ze své nemovitosti co nejvíce, udělejte vše pro to, aby kupujícího zaujala. Některé úpravy vás přitom nemusí stát ani korunu.

Když se rozhodnete, že svoji nemovitost nabídnete k prodeji, měli byste začít několika jednoduchými kroky, které zvednou její cenu a vám pomohou rychle uzavřít obchod. Mnozí majitelé, kteří nikdy předtím neměli zkušenost s prodejem nemovitosti, si často myslí, že budou muset investovat do velké renovace. Tato domněnka je často chybná a velké investice vás nečekají, pokud vám je realitní makléř vyloženě nedoporučí. Existují totiž mnohem jednodušší a levnější triky.

Zbavte se harampádí

Asi nejjednodušším krokem a zároveň tím nejlevnějším, který ale dokáže cenu vaší nemovitosti razantně zvednout a přilákat kupce, bude úklid. Není totiž nic, co by odlákalo potenciální zájemce natolik, jako špinavý a neuklizený byt nebo dům. Nepořádek, krabice i rozházené věci sice budou vypovídat o tom, že někdo byt pravidelně užívá, ale také mohou vyvolat pocit, že se majitelé o svůj majetek řádně nestarali a že smetí, které vidí, může skrývat mnohem závažnější problémy, které později od nových majitelů budou vyžadovat nemalé investice do oprav.

Prohlédněte si také pečlivě koupelnu i kuchyň a ujistěte se, že nikde není plíseň. Odstranění plísně nestojí mnoho, ale čistý kuchyňský kout, koupelna i toaleta na zájemce udělají mnohem lepší dojem. Pokud máte v bytě oprýskanou barvu ze zdí a bílá barva je v některých místech už spíše žlutá, zkuste se zamyslet na výmalbou. Jednoduše řečeno, pořádný úklid veškerých místností, výměna nefunkčních žárovek i příjemné vůně v bytě udělají na zájemce dobrý první dojem a ten při prodeji hraje velkou roli.

Žádné osobní věci

Tento další trik vás také nebude stát ani korunu, přesto vaše nemovitost bude na kupující působit mnohem atraktivněji. Sundejte ze zdí veškeré osobní fotografie, ukliďte pryč obrazy a na policích nechte jenom pár knih. Zájemce musí mít možnost si představit svůj vlastní život a své věci na místě, které si prohlíží a vaše fotografie z dovolených mu v tom rozhodně nijak nepomohou.

Pokud máte pokojové zdi obarveny velmi specifickými a výraznými barvami, možná pro vás bude nejlepším řešením zbavit se tmavě rudé barvy na zdech vaší ložnice a vymalovat pokoje neutrálními barvami. Tady opět platí pravidlo, že kupující potřebuje vizi, jak by si nemovitost upravil dle vlastních potřeb.

Realitní makléř

Pokud nemáte s prodejem nemovitosti žádné zkušenosti, může pro vás být dobrým řešení vyhledat pomoc realitního makléře. Při jednání s makléřem ale nepodepisujte s realitní agenturou žádnou exkluzivní smlouvu o prodeji vaší nemovitosti. Tato smlouva vám totiž může zabránit ve vyhledání dalšího makléře nebo v prodeji bytu pomocí vlastních sil. Vyjednejte si také nižší provizi, i když podobná komunikace může být náročná, musíte myslet na výhodný prodej svého majetku.

Nejčtenější články