Close search

Chcete být chytřejší? Tyto koníčky vám pomohou rozvíjet svoji inteligenci

Instagram Zdroj: Instagram

Velmi dlouhou dobu se myslelo, že lidé přicházejí na svět s určitou výší inteligenčního kvocientu. Pokrok jde dopředu a s ním se rozvíjejí i naše znalosti o světě, a tento proces se podle vědců týká i lidské inteligence. Existují totiž každodenní činnosti, díky kterým ji můžeme rozvíjet a sní i náš potenciál. Které koníčky vám ale pomohou stát se chytřejšími?

Napadlo vás někdy, že činnosti, kterým se věnujete s oblibou a přináší vám potěšení, mohou pomoci například také rozvoji vaší inteligence? Podle vědců existují totiž druhy koníčků, díky kterým získáváte nové znalosti a tímto způsobem pozitivně působíte na vývoj své inteligence.

Hlavně čtěte

Podle vědců patří čtení mezi nejlepší koníčky, které vám pomohou v oblasti osobnostního rozvoje. Ať už se jedná o noviny nebo beletrii, čtení rozvíjí mechanismy, které vám pomáhají při řešení problémů, utváření hloubkové analýzy, která je nutná pro porozumění náročným situacím a dokonce vám bude užitečné pro pochopení a reakci na emoční stavy ostatních lidí. V praxi vám tyto návyky mohou pomoci jak v osobním, tak i v profesním životě. Budete schopni jednodušeji porozumět problémům a najít vhodné východisko.

Důležitý sport

Pravidelné cvičení má podle odborníků velký vliv na lidskou psychiku i mysl. Přitom řeč není o nárazovém posilování, kvůli kterému si jednou týdně na několik hodin zajdete do posilovny. Veškerý trik spočívá v pravidelnosti. Díky fyzické námaze důležitá bílkovina známá jako BDNF pozitivně ovlivňuje růst vašich mozkových buněk a napomáhá tak ke zlepšení paměti i zvýšení koncentrace, které jsou nezbytné pro kvalitní fungování v běžném životě.

Další jazyk

Přísloví, kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem, je rozhodně pravdivé. Podle vědců jsou lidé, kteří znají více jak jeden jazyk schopnější při řešení náročných problémů a hledání východisek z náročných situací. Znalost minimálně dvou jazyků dává také jedinci možnost nahlédnout na svět z několika různých úhlů, lépe monitorovat události a čerpat informace z různorodých zdrojů.

Chytré hry

Luštění křížovek i sudoku, sestavování puzzle, hraní deskových her a dokonce i videoher jsou činnosti, které vám přinesou nejenom odpočinek, ale také pomohou vašemu mozku zůstat v dobré kondici. Hledání nejlepšího možného řešení, které je neoddělitelnou součástí těchto činností, nutí lidskou mysl hledat nové cesty a způsoby, jak dojít k vytouženému cíli.

PODÍVEJTE SE, JAKÉ ČINNOSTI VÁM POMOHOU ROZVÍJET SVOJI MYSL A SCHOPNOSTI:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu