Close search

Chcete, aby si vás lidé ihned oblíbili? Použijte těchto pět triků

Pixabay Zdroj: Pixabay

Mít v životě rodinu a přátele, na které se budete moct v těžké chvíli spolehnout, je velmi důležité. Většina přátelských vztahů se sice vytváří zcela přirozeně, pokud ale svému přátelství chcete pomoci ve vývoji, nebo se chcete skamarádit s kolegou, máme pár tipů, jak na to. 

Navázat přátelské vztahy bývá někdy těžké. Ale když k tomu dochází, tak většinou proto, že si jedinci spolu rozumí, nebo mají společné zájmy. Pokud ale chcete pomoci svému vztahu s člověkem, který vás zajímá, máte několik možností, jak vaši komunikaci vylepšit a posunout známost na přátelství.

Milí a schopní

Pokud se chcete s někým přátelit, je celkem jasné, že byste k danému jedinci měli být příjemní a vstřícní. Samozřejmě že se najdou lidé, kteří budou mít rádi neurotickou povahu, jakou se proslavila postava Sheldona Coopera ze seriálu Teorie velkého třesku. To se stává ale málokdy, proto je dobré být vůči lidem, se kterými chcete mít bližší vztahy, příjemní a vstřícní. Lidé jsou více přitahováni k těm, kteří jsou milí a laskaví, protože tak mají pocit bezpečí a sounáležitosti.

Komplimenty

Mnohé studie prokázaly, že způsob, jakým mluvíte o ostatních a vlastnosti, které přisuzujete druhým, si lidé podvědomě pojí s vaší osobou. Už jenom z tohoto důvodu se vyplatí být slušný ke svým kolegům a přátelům. Pokud k tomu ještě přidáte kompliment nebo uznání za zásluhy, pak si lidé tyto pozitivní vlastnosti spojí s vámi. Odborníci ale varují před častými komplimenty, u kterých mají lidé tendenci být podezřívaví.

Udržujte kontakt

Výzkumníci z americké univerzity Massachusetts Institute of Technology (MIT) ještě v před šedesáti lety potvrdili, že lidé mají tendenci mít rádi věci i lidi, které dobře znají. Zjistili, že studenti, kteří na koleji bydleli blízko sebe, se většinou stali přáteli. Tento fenomén jde využít i běžném životě. Sice to neznamená, že byste své přátele nebo kolegy měli sledovat, ale zkuste být v kontaktu a pravidelně se vídat i komunikovat spolu.

Společné zájmy

Podle studie amerického psychologa Theodora Newcomba mají lidé rádi jedince, se kterými je pojí společné zájmy. Z toho automaticky plynou témata a akce, které spolu mohou přátelé, nebo i kolegové podnikat. Zkuste tedy zjistit, co máte s lidmi kolem sebe společného a jaké aktivity byste spolu mohli podnikat.

Napodobujte

Tato strategie „živého zrcadla“ vyžaduje, aby lidé lidé kopírovali mimiku, gesta, nebo i řeč člověka, se kterým v danou chvíli komunikují. Vědci totiž zjistili, že pokud lidé usoudí, že jste si podobní, mají okamžitou tendenci vás mít rádi.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu