Close search

České komedie i historické romány. Největší kino novinky roku 2019

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Po uplynulém roce 2018, který byl nabitý spoustou povedených snímků od Rudé volavky, přes Zrodila se hvězda, Bohemian Rhapsody až po Spidermena, nás čeká další rok, který si pro vás připravil spoustu filmových novinek. Pár z nich jsme pro vás vybrali a máte se rozhodně na co těšit.

Teroristka

V dubnu 2019 bude mít premiéru černá komedie Teroristka režiséra Radka Bajgara s Ivou Janžurovou v hlavní roli. Komedie vypráví o učitelce v důchodu, která říká že už si nechce připadat jako kráva a rozhodne se zrealizovat to, co nás sice někdy napadne, ale hned tu myšlenku zapudíme: sežene si zbraň a namíří ji na strůjce zla. Za cenu vlastní oběti se pokusí pomoci jiným.

Marie však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky. Podle slov režiséra, scénář psal pro Ivu Janžurovou na míru. V dalších rolích snímku nabitého černým humorem se představí Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková nebo Martin Hofmann.

Marie Královna skotská

Jedná se o převyprávění bouřlivého života Marie Stuartovny. V 16 letech se stává královnou Francie a v 18 letech se stává  vdovou. Neuposlechne nátlaku, aby se znovu vdala a místo toho se znovu vrátí do rodného Skotska uplatnit své zákonité právo na trůn. Marie má už od narození nárok na trůn Alžběty I. (Margot Robbie), která vládne jako královna Anglie.

Marie se snaží vládnout svému vzpurnému království v dobách, kdy jsou ženské panovnice považovány za obludnost. Mariina reputace je pod neustálými útoky nepřátel, kteří konstruují lži o jejím sexuálním chování. Jak tento strhující režisérský debut Josie Rourke dopadne, se dozvíte únoru v českých kinech.

Ženy v běhu

Českou komedii s hvězdným obsazením budete moci vidět již na konci ledna v českých kinech, kdy má tento snímek svoji premiéru. Film režíroval Martin Horský a slogan zní: “Komedie o ženách, které se nebojí vyběhnout štěstí naproti. Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit mu poslední přání - zaběhnout maraton.

Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 km jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice ještě neuběhla nikdy ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán.

Tři dcery Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová a Jenovéfa Boková řeší ale úplně jiné starosti než běžecký trénink. Jak to nakonec dopadne, zda se maratonu ženy zúčastní, uvidíte již za měsíc.

Schindlerův seznam

Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. Schindlerův seznam je hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře naší civilizace - holocaustu.

Příběh podle skutečné události líčí osudy byznysmena Oskara Schindlera, který nejprve na válce velmi zbohatl, aby na její sklonku obětoval veškeré své jmění pro záchranu 1100 lidských životů. Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinemotagrafie a držitel sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. Premiéru v českých kinech má 24. ledna.

Favoritka

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů.

Její jedinou oporou v životě je lady Sarah a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví.

Film režiséra Yorgose Lanthimose bude mít premiéru 24. ledna 2019.

Nejčtenější články