Close search

Byla to hodně drahá selfie tyčka, říká astronaut Buzz Aldrin. Jako první fotil ve vesmíru sám sebe

NASA Zdroj: NASA

Buzz Aldrin si pořídil historicky první vesmírnou selfie v listopadu 1966, dávno před tím, než tento druh zábavy přišel do módy díky Instagramu. Teď je fotografie v online aukci u Christie´s.

Byť je Instagramu jenom deset let, lidé fotili sami sebe i předtím. Jen o poznání méně. Fenomén selfie se ale neomezuje pouze na naší planetu.

Vesmír na prodej

V aukční síni Christie´s se schyluje k velkému hvězdnému momentu, do prodeje jde 2400 fotografií z archívu NASA, jenž mapují zlatý věk průzkumu vesmíru. Kromě notoricky známých kousků jako je třeba Neil Armstrong na Měsíci vedle americké vlajky nebo pes Laika sedící ve vesmírné kapsli, je tady také historicky první selfie pořízená ve vesmíru.

Jejím autorem je Buzz Aldrin, který se v roce 1969 díky misi Apollo 11 octl na Měsíci jako druhý člověk historie. Selfie ale pořídil o něco dříve. Došlo k tomu 12. listopadu 1966 na misi Gemini-12. Jeho kolega Jim Lovell namířil raketu správným směrem k Zemi a vypnul trysky, aby v době expozice neblikaly.

Pořídil jsem několik záběrů a pak mě napadlo, jestli bych mohl na ultrafialový film vyfotit i sebe. Otočil jsem se, kliknul na kameru a dopadlo to docela dobře!“ vzpomínal Aldrin pro Fox News.

Buzz Aldrin tweetuje

Když před dvěma lety padl na Twittru nápad, že by bylo fajn, kdyby Buzz Aldrin mohl tweetovat z průběhu vesmírné mise, neboť je to zajímavý chlapík s hromadou zkušeností, bývalý kosmonaut na to okamžitě zareagoval: „Žádné tweety, ale udělal jsem první selfie! Z vesmíru! To ale byla drahá selfie tyč!" Nutno dodat, že to není poprvé, Aldrin se svými vesmírnými eskapádami chlubí často.

Byť to vypadá jednoduše - jenom zvedl hledí, postaral se, aby měl v záběru také Zemi a stiskl spoušť - ve skutečnosti trvalo řadu let, než se vůbec dostal do vesmíru, aby otestoval různá zařízení, mezi kterými nechyběl také speciální fotoaparát. Jeho následovníci si pořizují selfie automaticky, ale tu první z vesmíru má jenom jeden člověk.

V online aukci Christie´s teď její cena začíná na 6 000 librách, co je asi 180 000 korun. A patrně půjde ještě nahoru.

Zdroje: christies.com, petapixel.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu