Close search

Akční veterán Bruce Willis slaví 65. narozeniny. V mládí silně koktal, živil se jako ochranka v jaderné elektrárně

Comedy Central Zdroj: Comedy Central

Rozhodně neměl předpoklady k tomu, aby udělal velkou kariéru. V mládí silně koktal, ve škole mu to nešlo, a smůla se mu lepila na paty. Jenže se nenechal odradit. Když vycházel před obecenstvo na divadelní prkna, problémy s řečí mizely. Vždy se dokázal vžít do role a diváka svým výkonem získat.

Smrtonosná past, Smrt jí sluší, Pulp Fiction: Historky z podsvětí, 12 opicPátý element, Šestý smysl i Looper – to je pouze krátký výčet z mnoha divácky úspěšných a dokonce i kritiky oceňovaných snímků, ve kterých si zahrála hollywoodská legenda Bruce Willis. Představitel neohrožených hrdinů se proslavil hlavně díky akčním filmů z devadesátých let minulého století. Nikdy se ale nebál ani náročnějších rolí, kde musel ztvárnit psychicky zlomené muže.

Evropské kořeny

Slavný hollywoodský herec se nenarodil v USA. K překvapení mnohých pochází z Německa, kde ho 19. března 1955 přivítal na svět mladý pár - americký voják David Willis, který toho času sloužil na východoněmecké základně v Idar-Obersteinu, a Marlene. Když Davida převeleli zpátky do USA, zachoval se jako chlap a Marlene i s malým Brucem vzal s sebou. To bylo dva roky po jeho narození. Následovali další tři sourozenci a normální život v klidné části New Jersey. Marlene pracovala v bance a David si po odchodu do civilu našel práci v autodílně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Emma Heming Willis (@emmahemingwillis),

Ze začátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se z mladého hocha, který trpěl velice silnou vadou řeči, jednou stal slavný herec. Bruce byl ale, nehledě na své koktání, velmi okouzlující. Už v dětství zjistil, že jakmile stane na divadelních prknech, veškeré jeho problémy s řečí mizí a on si dokáže podmanit diváky, kteří se na něj přišli podívat.

Těžké začátky

Většina hollywoodských hvězd za sebou měla náročné začátky a spoustu různých povolání, než se jim konečně povedlo prorazit. Willis sice hrával na střední škole divadlo, ale pak na něj dopadla realita a musel se začít živit. Pracoval třeba jako člen ochranky v jaderné elektrárně, rozvážel zaměstnance po areálu. A podle svých vzpomínek si právě tady uvědomil, že se musí posunout dál. Ve vyčerpaných lidech s prázdnými pohledy viděl svojí vlastní budoucnost, a ta se mu rozhodně nelíbila.

Přestěhoval se do Mekky příležitostí New Yorku a mezi pokusy prorazit v divadle si vydělával za barem. Tady si osvojil žoviálnost, schopnost navázat kontakt s kýmkoliv a získal spoustu kontaktů.  I tak mu ale bylo třicet, než konečně chytil správnou vlnu a vyhrál konkurz na roli v televizním seriálu Měsíční svit. Za hlavní hvězdu v něm byla Cybill Shepherd představující modelku, kterou agent obere o všechno s výjimkou malé, ne moc prosperující detektivní kanceláře. Rozhodne se ji převzít, jenže narazí na svéhlavého detektiva, kterému se tyhle novinky moc nelíbí. A pokud hádáte, že to byl part Bruce Willise, hádáte správně.

Na prahu třicítky konečně něco, co mu sedlo - tvrďák s nadhledem, "války" mezi pohlavími a dodnes fungující televizní zábava. Není divu, že seriál vydržel jen pět sérií, protože čím víc jeho sláva a ego stoupalo, tím víc se hádal s Cybill, která cítila, že ji někdo přerůstá. A nechtěla to nechat jen tak.

Zlaté devadesátky

Už v průběhu posledních sezon Měsíčního svitu se Willis snažil posunout dál, konkrétně do Hollywoodu. Byť tehdy ještě nebylo zvykem procházet od televize k filmu, tyto dva světy fungovaly prakticky separátně, on to díky zarputilosti dokázal. Přes den hrál lehkovážného detektiva v obleku, po nocích točil v tílku malý film o chlápkovi, který se náhodou octne v mrakodrapu obsazeném teroristy. A jako jediný si s tím umí poradit. Tak vznikla Smrtonosná past, kultovní snímek, který vyrostl v celou sérii filmů. Zajímavé je, že na některých plakátech není Willis, ale jenom budova, kde se děj odehrává. Prostě nebyl ještě tak zajímavý...

Role životem unaveného chlápka, co pro ránu a dobrou hlášku nejde daleko, už Willisovi zůstala. A drží se jí dodnes, byť už ve svých novějších filmech působí lehce otráveně a stejně tak si připadají i diváci. Začal točit víc, klidně pět filmů ročně, ale jen zlomek z toho stojí za zmínku. Trošku si za to může sám, kvůli svému chování se třeba už neobjevil ve třetím díle sbírky akčních hrdinů Expendables: Postradatelní, kde jinak díky své kariéře rozhodně patří.

Ale pořád to v něm je. V jednom z posledních filmů, který se dostal i do kin a ne jen na DVD, loňském thrilleru Skleněný, je pořád neuvěřitelně charismatický. Škoda jen, že nedostal víc prostoru. Zajímavým ohlédnutím za jeho kariérou a životem je pak dva roky starý speciál stanice Comedy Central s názvem Grilování Bruce Willise.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Emma Heming Willis (@emmahemingwillis),

Velká rodina i majetek

I když Willise nejvíce proslavily role akčních hrdinů, má i výrazný komediální talent a nebojí se ani náročných psychologických rolí. Zmínit můžeme 12 opic, Vyvoleného nebo Až vyjde měsíc. Na Oscara si nikdy nesáhl, ale má Zlatý globus a dvě prestižní ceny Emmy.

Bruce Willis díky své jiskře nikdy neměl nouzi o partnerky, ale všechny dokázal ohromit, když si po tříměsíční známosti vzal svoji hereckou kolegyni Demi Moore. Vydrželi spolu 13 let a ze svazku vzešly tři dcery Rumer, Tallulah a Scout. I přes rozchod zůstali s Demi dobrými přáteli, on snažil se být dcerám co nejvíc nablízku.

Jeho druhou ženou se v roce 2009 stala modelka Emma Heming, s níž počal další dvě dcery Evelyn a Mabel. Hollywoodská hvězda si ale velkou rodinu rozhodně může dovolit. Celková hodnota jeho majetku se odhaduje na 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun) a vlastní mnoho nemovitostí jak v New Yorku nebo Hollywoodu, ale také na ostrovech Turks a Caicos.

Na výběr z nejslavnějších rolí Bruce Willise se můžete podívat v GALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu