Close search

Bojíte se vlastní hlouposti? Těchto sedm znaků dokazuje, že jste inteligentní

Pixabay Zdroj: Pixabay

Velké množství lidí bohužel trápí nízké sebevědomí a nejistota, zda jsou dostatečně dobří pro svého partnera, práci, nebo vůbec pro tento svět. Inteligence je ale vlastnost, která se projevuje různými způsoby a se známkami ve škole nemusí mít vůbec nic společného. Jak tedy poznáte, že jste inteligentní?


Konkurence je v dnešní době vysoká. Mnoho lidí se neustále zdokonaluje a rozvíjí svoje schopnosti, jelikož chce dosáhnout co nejlepších výsledků ve škole, kariéře, nebo celkově mít vysokou životní úroveň. S takovým tlakem, který na jedince mohou vyvíjet úspěchy jeho okolí, není občas vůbec těžké zapochybovat o svých vlastních schopnostech. Lidské inteligenci se ale meze nekladou a když splňujete některé z těchto bodů, pak vězte, že rozhodně inteligentní jste, i když o tom občas pochybujete. 

Soustředění

Schopnost soustředit se na svoji práci je podle výzkumu, který byl zveřejněn v roce 2013 v magazínu Current Biology, projevem lidské inteligence. Během studie totiž výzkumníci zjistili, že vyšší hodnota IQ je spojena se schopností soustředit se na jednu konkrétní věc, díky které jedinec odfiltrovává veškeré okolní rušivé jevy. 

Jste sova

Pokud patříte mezi lidi, kterým to lépe myslí v noci a proto zůstávají déle vzhůru, pak se podle časopisu Personality a Individual Differences řadíte mezi inteligentní jedince. Podle studie zveřejněné v tomto časopisu existuje spojení mezi vysokými hodnotami IQ a neschopností jít brzy spát a ráno časně vstávat. 

Jste vtipní

Dobrý smysl pro humor je znakem vysoké inteligence. Lidé, kteří jsou vtipní, zábavní a schopni si udělat legraci sami za sebe jsou velmi chytří a mívají vyšší než průměrné IQ. 


Umíte se přizpůsobit

Inteligentní lidé jsou velmi přizpůsobiví. Rychle si zvykají v novém prostředí a nehledě na to, jaká omezení je mohou na novém místě potkat omezení, vždy se snaží dokázat, že je možné udělat maximum i za těch nejhorších podmínek.  

Znalost neznalosti

Skutečně chytří lidé si dokáží přiznat, kolik toho nevědí. Jelikož pro ně ve skutečnosti není problém se danou věc naučit, nebo si vědomosti doplnit. Pokud vás lidé naopak přesvědčují o tom, jak moc toho znají, může to být sice pravda, ale také to může být nedostatek inteligence. 

Jste zvídaví

Jak řekl Albert Einstein: "Nemám žádné zvláštní nadání, jen jsem strašně zvědavý." Podle studie, která byla zveřejněna v roce 2016 v Journoul of Individiual Differences, existuje spojitost mezi mírou zvědavosti v dětství a schopností zpracovávat své zkušenosti v dospělosti. Takže lidé, kteří se neustále zajímají o nové podněty, jsou považováni za inteligentní. 


Jste otevření

Skutečně inteligentní lidé jsou otevření názorům, postojům a zkušenostem jiných lidí a jsou schopni je přijímat a uznávat. Takovým jedincům nevadí alternativní způsob myšlení, ale zároveň jsou velmi opatrní ohledně toho, jaké názory přijmou za své.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu