Close search

Bojíte se sexuálního obtěžování? Nový náramek zalarmuje přátele nebo zaměstnance baru

napier.ac.uk Zdroj: napier.ac.uk

Sexuální obtěžování a násilí je celosvětovým problémem, se kterým se potýkají jak ženy, tak i muži. Přesto drtivá většina případů násilí je páchána ze strany mužů na ženách a jenom České republice dochází podle průzkumu Amnesty International k sedmi tisícům znásilnění za rok. Předejít sexuálnímu násilí by ní mohl pomoci nový náramek, který upozorní vaše přátele i obsluhu baru, že vás někdo obtěžuje.

Sexuální násilí a obtěžování má mnoho forem a ženy často nevědí, jak se mu bránit. Mohou se s ním setkat jak v rámci v rámci své práce, rodiny, nebo i v kruhu přátel. Bohužel podle průzkumu, který pro organizaci Amnesty International provedla agentura Fokus má mnoho lidí zkreslený dojem o tom, že znásilnění páchá většinou muž, který svoji oběť osobně nezná. Taková situace ale nastává pouze ve 20 procentech případů, většinou ženy násilníka osobně znají a to jim také často brání v nahlášení události na policii.

Britská studentka se ale rozhodla proti sexuálnímu násilí bojovat a vytvořila speciální náramek, který dokáže upozornit například pracovníky baru nebo i vaše přátele, pokud se ocitnete v nebezpečné situaci.

Světlo a aplikace

Beatriz Carvalho, která studuje na Univerzitě Napier v Edinburghu diskrétní náramek pod názvem Lux, který změní barvu ve chvíli, kdy se budete cítit v nebezpečí a tímto způsobem dokáže upozornit vaše okolí na to, že čelíte sexuálnímu obtěžování.

Náramek se ale nespoléhá pouze na světelné znaky, které nositelka zaktivní dvojitým poklepáním. Pomocí jednoho poklepání na náramek se odešle signál na speciálně vytvořenou aplikaci, kterou si mohou stáhnout vaši přátele a mohou ji používat i například zaměstnanci klubu, která na mobilním zařízení opět pošle upozornění vašim známým, že se nacházíte v nepříjemné, nebo dokonce ohrožující situaci.

Podle autorky vynálezu náramek upozorní nejenom vaše okolí na nevhodné chování, ale i sám jedinec, který mohl být původcem tohoto jednání, tak dostane jasný signál, že jeho vystupování nebo i prezence není vhodná ani vítaná. Carvalho se k vytvoření tohoto vynálezu rozhodla potom, co si sama na vlastí kůži ještě jako mladistvá zažila sexuální obtěžování. Proto se údajně rozhodla zasadit alespoň o částečnou změnu.

Nejčtenější články