Close search

Bojíte se létat? Pět jednoduchých rad, které pomůžou překonat strach

Pixabay Zdroj: Pixabay

I když se létání letadlem stalo běžnou součástí cestování, mnozí lidé mají skutečný strach, když nastupují na palubu. Pokud tito lidé nelétají často, mohou si někdy říct, že jednu cestu ročně dokážou vydržet. Horší je to však pro jedince, kteří létají i v rámci svých pracovních povinností. Je ale skutečně nutné bát se létání?

Často se létání bojíme, protože nám připadá nepřirozené, nemáme s ním tolik zkušeností nebo nás děsí tragické letecké nehody, které se stávají. U těchto havárií je ale třeba podotknout, že se stávají skutečně výjimečně. Automobilové nebo vlakové nehody jsou mnohem častější. Letadlo je technologický unikát, který využívá zákonů fyziky pro své sladěné fungování a pro hladké přistání tisíců letů každý den.

Kontrolujte své myšlenky

Pokud vás při nástupu do letadla ovládnou děsivé myšlenky a představy, zkuste je kontrolovat a vytlačit z hlavy. Pokud se bojíte, pak je jednoduché si sám sobě předpovědět strašlivou katastrofu, ale zkuste přemýšlet pozitivně. Představte si například, jak v pořádku s letadlem přistanete, a pokud letíte na dovolenou, jak si následně na pláži užijete moře a slunce. 

Hlavně dýchat

Když při nástupu na palubu a po usednutí na místo cítíte, že jste nervózní a začínáte panikařit, zkuste pomalu a zhluboka dýchat. Vdechujte vzduch pomalu po dobu čtyř vteřin a stejně dlouhou dobu vydechujte. Tento cvik opakujte několikrát, měl by vám pomoci se uklidnit. 

Porozumění

Lidé se mohou bát létání, protože prostě a jednoduše nemají dostatek informací o tom, jak letadlo funguje. Letadlo pro své fungování využívá fyzikálních zákonů, které jen tak někam nezmizí. Experti vysvětlují, že například letadlo, které se nachází ve výšce 9 kilometrů, může letět ještě dalších 160 kilometrů, i když mu selžou všechny motory. 

Důvěra v piloty

Piloti jsou sice jenom lidé, ale lidé se skutečnou vášní pro své povolání. Prošli velice náročným studiem a tréninkem, aby mohli danou práci vykonávat. Piloti také během své kariéry velice často procházejí rekvalifikací. 

Turbulence

Tento jev je součástí přírody a letadlo se s ním dostane do kontaktu. I když jsou turbulence velice nepříjemné, nemohou podle odborníků zapříčinit pád letadla. Je ale vždy důležité být v takové chvíli připoután bezpečnostním pásem, jelikož silná turbulence může s cestujícím pěkně zatřást. Bezpečnostní pás ale v takové situaci poskytne cestujícímu ochranu.  

Pokud ale stále budete nervózní a nejistí, nebojte se oslovit personál letadla. Letušky a stevardi jsou proškoleni a mohou vám poradit i zodpovědět vaše dotazy. 

Nejčtenější články