Close search

Bojíte se kritiky od šéfa? Máme triky, které vám pomohou tento strach překonat

Pixabay Zdroj: Pixabay

Vyslechnout si kritiku není jednoduché. Pro mnohé jedince se ale bohužel často jedná o nejhorší chvíle během jejich profesního vývoje. Přesto je konstruktivní kritika součástí osobnostního růstu a je potřeba ji přestat brát jako nepřítele. Jak se tedy vyrovnat s negativním hodnocením, které si vyslechnete v práci?

Každý dělá chyby, obzvláště v práci, kde jsou zaměstnanci v neustálém stresu a musí neustále podávat ty nejlepší výkony. Když se ale projekt pokazí a pracovník si vyslechne kritiku od zaměstnavatele, rozhodně není potřeba se hroutit, i když rozhovor není nepříjemný. Pokud se jednalo o spravedlivou a konstruktivní kritiku, kterou si zaměstnanec vyslechl ve slušné formě od svého šéfa, měl by udělat těchto několik věcí, které mu pomohou ji zvládnout.

Poděkujte

Může to sice znít jako nesplnitelný úkol, ale je důležité si uvědomit, že v práci fungují jiná pravidla, než v osobním životě. Proto kritika cílená na vaši práci vůbec nemusí být odrazem osobního názoru nebo snahou o útok ze strany nadřízeného. Každý má jednoduše své povinnosti a musí je plnit. Zkuste během konverzace se zaměstnavatelem poděkovat za to, že se s vámi o své myšlenky podělil. Těchto pár chvil vám dá možnost vzít své emoce pod kontrolu a nadřízený bude cítit, že jste si vzali jeho slova k srdci.

Hlavně pozitivně

Kritika je většinou názorem pouze jediné osoby a v žádném případě nemusí vypovídat v celku o vašich schopnostech nebo znalostech. Neúspěch čas od času potká každého. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, zda byste si skutečně měli vzít některá slova svého nadřízeného k srdci. Vždy zkoušejte hledat způsoby a síly, jak se rozvíjet dál a zlepšovat ve své práci.

Zbavte se strachu

Pokud máte obavy z další kritiky své práce, která by se třeba mohla ještě ke všemu odehrát před očima celého oddělení, zkuste si domluvit se svým šéfem konzultaci a o práci spolu komunikujte. Je možné, že vám pomůže zbavit se strachu z kritiky, když jí půjdete naproti a budete ji zažívat trochu častěji, ale v menší míře. Paradoxně tato situace vám pomůže si uvědomit, že ne vždy každého potěšíte. Napjaté situace na pracovišti jsou neoddělitelnou součástí procesu, ale i na ně si lze zvyknout a s trochou praxe se naučit je lépe zvládat.

BOJÍTE SE KRITIKY OD ŠÉFA? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články