Close search

Bill Gates i Věštec z Omahy: Miliardáři, kteří rozdávají peníze chudým

Instagram Zdroj: Instagram

Mezi bohatými a úspěšnými se najdou i tací, kteří se věnují charitativní činnosti. Například platforma The Giving Pledge, kterou založili miliardáři Bill Gates a Warren Buffet, vyzývá všechny zámožné lidi, aby většinu majetku věnovali na filantropické účely. Má už 204 signatářů.

U platformy The Giving Pledge se sice nejedná o žádnou závažnou smlouvu, která by majetné podnikatele k darování peněz skutečně donutila, je to však silný sociální závazek. Ten může ukazovat, že mnozí zámožní poté, co dosáhli vysněného úspěchu a majetku, si nechtějí veškeré své peníze nechat pro sebe. Naopak si přejí, aby po smrti zanechali na tomto světě pozitivní odkaz. Ke dnešnímu dni se tak k věnování svého majetku zavázalo 204 lidí.

Jedna z dědiček společnosti Walt Disney, Abigail Disney, jejíž majetek přesahuje 120 milionů dolarů, má ale k majetku trochu kritičtější názor. I když Disney není signatářkou The Giving Pledge a nezavázala vzdát se části svého majetku, tak kritizuje nespravedlivé rozdělení majetku v USA  a poukazuje na velké rozdíly mezi chudými a bohatými. Disney například nedávno podepsala otevřený dopis, který požadoval od budoucí americké vlády, aby zavedla extra jednoprocentní daň pro velmi bohaté Američany. Tento dopis podepsali také miliardáři George Soros, rodina Gundových a Pritzkerových.

Boji s chudobou, výzkumu nemocí a další filantropické činnosti se věnuje mnoho úspěšných a bohatých podnikatelů. Toto jsou nejznámější signatáři platformy The Givinig Pledge a mnozí z nich se charitě a pomoci nemajetným věnují již dlouhé roky.

Bill a Melinda Gates

Druhý nejbohatší člověk na světě Bill Gates si se jměním, které údajně přesahuje 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), může dělat, co chce. Přesto se manželé Bill a Melinada Gates rozhodli, že se budou aktivně věnovat charitě. Manželé tak patří s dalším miliardářem Warrenem Buffettem mezi zakladatele platformy The Giving Pledge, jejíž signatáři se zavazují věnovat většinu svého majetku na charitu. Mezitím se ale Bill a Melinda Gates věnují aktivně dalším charitativním činnostem, kdy se snaží pomocí své nadace bojovat s různými nemocemi, například s AIDS.

Warren Buffett

Tento skoro devadesátiletý investor a miliardář, který si díky svému podnikatelskému talentu vysloužil například přezdívku Věštec z Omahy, se filantropické činnosti věnuje již delší dobu. Buffett, jehož podnikatelský talent se projevoval od jeho útlého dětství, se nyní může pochlubit majetkem 84,6 miliard dolarů (1,9 bilionu korun). Je známý tím, že nehledě na svůj obrovský majetek a titul jednoho z nejbohatších lidí na světě žije velmi skromným životem. Je ženatý, má tři děti, žije v domě, který si kdysi koupil za pouhých 30 tisíc dolarů a chodí večeřet do obyčejných místních restaurací, které se nacházejí na ulici, kde bydlí. Má dobročinnou organizaci Buffett Foudation a věnuje peníze i charitativní organizaci manželů Gatesových.

MacKenzie Bezos

MacKenzie Bezos je bývalou partnerkou šéfa Amazonu, Jeffa Bezose. Manželský pár se dohodl, že půjde od sebe, jakmile se provalila Bezosova nevěra. Nejbohatší muž světa měl podvádět svoji ženu s dlouholetou rodinnou přítelkyní Lauren Sanchezovou. Manželé, kteří spolu byli čtvrt století, se ale o rozdělení majetku dohodli a po dokončení rozvodu se z MacKenzie stane čtvrtá nejbohatší žena na světě s majetkem 38 miliard dolarů (847 miliard korun).

Zdá se ale, že MacKenzie Bezos nemá v plánu nechat si takové peníze jen pro sebe. Bývalá partnerka nejbohatšího muže světa se již dlouhodobě věnuje charitě a filantropii. Založila například webové stránky Bystander Revolution, které mají za úkol šířit osvětu na téma kyberšikany. A nedávno také zveřejnila příspěvek na svých sociálních sítích, ve kterém slíbila, že polovina jejího majetku půjde na dobročinné účely. MacKenzie je další miliardářkou, která se stala součástí platformy The Giving Pledge.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA MILIARDÁŘE, KTEŘÍ SE ROZHODLI ROZDAT ČÁST SVÉHO MAJETKU:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu