Close search

Běh po krokodýlech, skok z jeřábu, motorový člun ve vzduchu a další šílené kousky z filmů Jamese Bonda

Jerhow.com Zdroj: Jerhow.com

U příběhů agenta 007 se tak nějak předpokládá, že budou plné přehnaných scén, které se realitou nemají moc společného. Jenže spousta z nich vznikla ve skutečném prostředí a kaskadéři, někdy i samotní představitelé Jamese Bonda, se u nich pořádně zapotili.

Mluví se o bondgirls, exotických lokacích nebo suchých hláškách a ještě sušším martini. Jenže jedním z nejdůležitějších aspektů popularity bondovek jsou i akční kousky.

Někdy jsou naivně úsměvné, jindy moderně dynamické. Všechny z našeho výběru mají ale společné jedno, natočili zkušení kaskadéři a v reálném prostředí.

Nejakčnější agent

Když Daniel Craig převzal štafetu, bylo kolem toho hodně povyku. Nepředstavoval elegána, na jakého bylo publikum navyklé, a působil mírně neotesaně. Ale také představoval výtečnou volbu pro nový koncept drsnějšího Bonda, který se víc rve, než degustuje archivní víno. Častěji někoho honí, než se sebejistým úsměvem roztává dívčí srdce.

Díky tomu je jeho první výskyt, Casino Royale (2006) nepřehlédnutelným i s ohledem na šedesát let trvající filmovou sérii plnou ikonických kousků, při nichž se tají dech dodnes.

Jeden z nich se odehraje v průběhu honičky na Madagaskaru, kdy jde Bond po výrobci bomb v podání free runnera Sébastiena Foucana. I když Craig spoustu akčních scén točí sám, tady ustoupil. A udělal dobře. Jde totiž o velkolepý skok mezi dvěma jeřáby, které jsou ve výšce 42 a 36 metrů. Kaskadér Ben Cooke sice byl jištěn tenkými dráty, které se pak digitálně zmazaly, ale stejně šlo o ohromné riziko. A pro něj jednu z největších kariérních výzev. Takže to prostě musel udělat. A získal za to cenu pro Nejlepší výškovou práci na World Stunt Awards.

Auto ve vzduchu

V noční havárii, kdy Bond na poslední chvíli strhne volant, protože na cestě před ním leží spoutaná Vesper Lynd (Eva Green), se Aston Martin DBS se dostane do vzduchu a otočí celkem sedmkrát. Britský kaskadér Adam Kirley díky ní získal zápis v Guinessově knize rekordů za největší počet výkrutů. Trošku sice bylo potřeba pomoct realitě nádrží stlačeného dusíku, která ze spodku auta v pravý čas vystřelila cosi jako beranidlo, jenž vymrštilo auto do vzduchu, ale výsledek je stejně unikátní.

Na další památné kaskadérské kousky z 60 let trvající série příběhů agenta 007 se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu