Close search

Asijský Superman: Pracoval od dětství i 16 hodin denně, aby vydělal miliardy dolarů

wikimedia Zdroj: wikimedia

Hongkongský miliardář a jeden z nejbohatších mužů v Asii, Li Ka-shing, se těší přezdívkám jako Superman nebo asijský Warren Buffett. Příběh tohoto muže by dokázal inspirovat mnohé, jelikož Ka-shing se o svůj majetek zasloužil sám. Jak se dokázal stát z chudého chlapce jediným majitelem nadnárodního konglomerátu?

Asijský miliardář Ka-shing, který vybudoval své impérium v Hongkongu, se nyní ve svých 91 letech může pyšnit majetkem v hodnotě 27,8 miliard dolarů (625 miliard korun). I když takzvaný „Superman“ svoji společnost CK Asset Holdings před rokem opustil a vedení předal svému synovi Victorovi, stále je vlivným členem společnosti, který si nenechá ujít možnost veřejně vystoupit.

Nedávno se miliardář vyjádřil k protivládním protestům, které již několik měsíců zmítají Hongkongem a vyzval aktivisty, aby svoji činnost ukončili. Jenom Ka-shinga už tyto protesty stály přes 3 miliardy dolarů (67,5 miliard korun), přesto se o svůj majetek nemusí obávat. Jeho pozici druhého nejbohatšího muže Asie něco jen tak něco nezmění.

Nehledě na komplikace, kterým Hongkong v poslední době čelí, společnost, kterou založil, provedla několik akvizic. CK Asset Holdings koupila například největší britský pivovar Greene King za 5,6 miliard dolarů (126 miliard korun).

Těžké dětství

Strhující příběh asijského Warrena Buffetta začal před mnoha lety, kdy jako teprve dvanáctiletý chlapec opustil školu a začal pracovat v továrně na plasty. V té době totiž krátce potom, co se s rodinou přestěhoval do Hongkongu, jeho otec zemřel na tuberkulózu a on musel rodinu z části živit. Své matce dával 90 procent své výplaty a v továrně pracoval i 16 hodin denně sedm dní v týdnu. Ve věku 18 let se stal nejlepším prodejcem továrny, ale později se rozhodl, že bude své peníze vydělávat jiným způsobem a stane se svým vlastním pánem.

Strmý růst

V padesátých letech minulého století si proto otevřel vlastní továrnu, když mu bylo pouhých 22 let. Věnoval se výrobě plastových květin, které dodával do Severní Ameriky. Tento krok mu poprvé v životě přinesl větší výdělky.

Podobný úspěch muže nezastavil a Ka-shing se rozhodl rozvíjet dál. Díky svým manažerským a podnikatelským schopnostem si vybudoval skutečné impérium, které mu přineslo obrovské jmění.

Zásady nade vše

Ka-shing je mimo jiné znám tím, že nikdy neměl možnost si dodělat vysokoškolské vzdělání, přesto je velmi vášnivým čtenářem. Také údajně patří k zásadovým lidem, kdy svůj pouhý slovní souhlas považuje za uzavřenou smlouvu. Jednou prý dokonce odmítl prodat svoji továrnu s vysokým ziskem kvůli tomu, že prodej již předtím slíbil jinému zájemci.

Seznamte se s asijským Supermanem blíže v naší FOTOGALERII!

Nejčtenější články