Close search

Amy Winehouse: Ani výjimečný talent nestačil, drogy a alkohol jí vzaly vše, i život. Narodila se 14. září 1983

commons.wikimedia.org CC BY 2.0 Fionn Kidney - Flickr Zdroj: commons.wikimedia.org CC BY 2.0 Fionn Kidney - Flickr

Nad jejím talentem se skláněli hudební kritici i slavní hudebníci. Britská zpěvačka však svůj talent nedokázala využít. Nejenom láska k jazzu, bohužel ji charakterizovala i láska k drogám. Navíc si za manžela vybrala drogově závislého muže. Dopadlo to tak, jak se dalo čekat.

Nejenom jazz, také alkohol a léky

Amy Winehouse (Amy Jade Winehouse) se narodila 14. září 1983 v Londýně do židovské rodiny. Bylo jí teprve deset, kdy s kamarádkou ze školy založila amatérské rapové duo Sweet 'n' Sour, vzorem jí bylo tehdy slavné duo Salt 'n' Pepa. V hudbě se však nechávala inspirovat mnoha interprety a celou řadou různých žánrů. Šlo především o jazz, který doma slýchávala od malička.

Bohužel, přestože milovala hudbu a v tomto ohledu to v rodině skvěle jazzově ladilo, Amy byla od malička také problémové dítě. Chovala se jinak, nezapadala. I proto musela několikrát změnit školu.

Byla v pubertě, když se rozvedli její rodiče. Tím se její potíže ještě vystupňovaly. Objevily se deprese. Psychické problémy Amy řešila alkoholem a prášky. Přesto v pouhých šestnácti letech dokázala odstartovat svoji profesionální hudební kariéru, když podepsala smlouvu s vydavatelstvím.

Debut Frank a Back to Black

V roce 2003 vyšlo Amy debutové album Frank, tím se nesmazatelně zapsala do dějin hudby. Zrodila se ikona, nejprve hudební, posléze i módní.

Album Frank je hodně jazzové, přesto dokázalo oslovit mnohem širší publikum. Amy Winehouse si získala i hudební kritiky. Celé album zvládla otextovat sama, ale hudba byla z jejího pohledu příliš ovlivněna pohledem vydavatelství. Amy později přiznala, že být po jejím, album by vypadalo jinak.

V roce 2006 vydala své druhé album Back to Black, které charakterizovaly především emocionálně laděné soulové hity. Album okamžitě atakovalo hudební žebříčky a z Amy Winehouse udělalo hvězdu první velikosti. Právě obrovská sláva, popularita a mediální zájem však přispěly k prohlubování psychických potíží Amy. Již samotné album ostatně odkazovalo na špatný psychický stav zpěvačky, ve kterém rezonoval smutek a deprese. Odráží bouřlivý osobní život, který Amy nedokázala ustát.

Jedním z největších hitů alba Back to Black byl singl Rehab. Amy se v něm upřímně vyznává ze své náklonnosti k alkoholu. Popisuje pravdivou scénku ze svého života, kdy měla nastoupit do protialkoholní léčebny. Její manažer ji tam posílal pro její dobro, ona však odmítla. Vyměnila manažerský tým a pokračovala dál v životním stylu, který ji postupně ničil.

S albem Back to Black získala šest nominací na Grammy Awards, pět z nich proměnila ve vítězství. Předávání cen Grammy se však Amy neúčastnila. Kvůli drogovým prohřeškům ji úřady nevpustily do USA. Grammy tak musela sledovat z rodné Británie.

Ničivá láska k manželovi a drogám

Jakkoli byla hudební kariéra Amy úspěšná, její osobní život provázely neustálé problémy a psychické zkraty. K její zkáze notně přispěl alkohol a drogy. Vše završil její kontroverzní vztah s Blake Fielder-Civilem.

S drogově závislým Blakem se seznámila v jedné z londýnských hospod. Byl z toho mnohaletý vztah a následné manželství, které plnilo stránky bulvárních novin svými drogovými excesy.  Blake Fielder-Civil přivedl Amy k drogové závislosti, kterou však ona, na rozdíl od něho, nezvládla. Nakonec zaplatila životem.

Osobitá zpěvačka kvůli drogám přestala být schopná zpívat. Když zahajovala své evropské turné v Bělehradě v červnu 2011, sklidila pouze posměch. Své fanoušky naštvala hned na začátku, přišla s hodinovým zpožděním. Tím však její labilní vystoupení teprve začalo. Nejspíš opilá Amy více mumlala než zpívala. Navíc uprostřed písní mizela ze scény, aby vše nechala na kapele. Byla to velká ostuda a jedno z jejích posledních veřejných vystoupení.

Následně se za svůj výstup v Bělehradě omluvila a část evropského turné zrušila. Bylo to dno, ze kterého už se nezvedla.

Hvězda vyhasla

Zpěvačka  s talentem, kterému se klaněl celý svět, vstoupila do Klubu 27. Připojila se tak k Janis Joplin, Jimi Hendrixovi, Jimu Morrisonovi,  Jean-Michelu Basquiatovi či Kurtu Cobainovi, hudebníkům, kterým stačilo 27 let života na to, aby se nesmazatelně zapsaly do dějin. Jejich hudební hvězda bude zářit pořád, jejich život však kvůli osobním problémům, labilní psychice a drogám vyhasl příliš brzy.

Dne 23. července 2011 byla Amy Winehouse svým bodyguardem nalezena mrtvá ve svém domě v Londýně. Po několikaměsíčním vyšetřování byla za příčinu smrti označena otrava alkoholem. Měla mít v krvi přes 4 promile.

14. září 2014, v den nedožitých 31. narozenin, byla odhalena bronzová socha Amy Winehouse v životní velikosti. Stojí na tržišti v Camdenu, kde Amy byla doma.

Hold zpěvačce vzdala i řada slavných osobností, některé se objevily také v životopisném snímku Amy z roku 2015. Její talent ocenil například producent Mark Ronson, klaněla se jí i Adele, Lana del Rey, Ellie Goulding, Lady Gaga nebo slavný Tony Bennett, se kterým Amy nazpívala jazzové album.

Její osobitý módní styl s prvky vintage a pin-up opěvoval Karl Lagerfeld nebo Roberto Cavalli. Do dějin se zapsala i vosím hnízdem na hlavě a silnými očními linkami, které jsou dodnes k vidění i na těch nejprestižnějších módních přehlídkách.

Život Amy Winehouse v obrázcích vám přiblíží FOTOGALERIE.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu