Close search

Americká hvězda a malý český kluk: Dětského hrdinu z Nabarveného ptáčete držel nad vodou Harvey Keitel

nabarveneptace.cz Zdroj: nabarveneptace.cz

Ve čtvrtek vstupuje do kin film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Snímek vzbudil už během uvedení na festivalu v Benátkách rozporuplné reakce. Jedni o něm hovoří v superlativech jako o filmu desetiletí, druzí ho považují za extrémně násilný. Faktem zůstává, že výpravný epos o putování malého židovského chlapce zemí zmítanou válkou nenechá chladným nikoho.

Ve filmu se kromě malého Petra Kotlára představí i zahraniční hvězdy první velikosti, jako je Stellan Skarsgaard v roli německého vojáka či Harvey Keitel coby farář.

Profesionální Harvey Keitel

Oba herci, Skarsgaard i Keitel, kývli na nabídku hrát v Nabarveném ptáčeti takřka okamžitě po přečtení scénáře. Ovšem zejména Harvey Keitel režiséra filmu velmi překvapil.

"Hodně jsem o něj stál, rozhodně jsem chtěl, aby v Nabarveném ptáčeti hrál. Ale bál jsem se, jestli taková velká hvězda na nabídku může vůbec kývnout. Harvey Keitel mne naprosto dostal. Asi měsíc poté, co dostal scénář, se ozval s tím, že roli bere. A pak se mě zeptal, zda by se mnou mohl roli v krátkosti projít, protože ji chce vystavět. Byl jsem ohromen, to jsem vážně nečekal. Když jsme natáčeli, bylo to něco neskutečného. Neznám nikoho, kdo by dopředu měl tak do detailů připravený každý záběr. Neznám ani nikoho, kdo by byl tak skromný a příjemný. Žádné hvězdné manýry, jen tvrdá práce. To se mi vždy vybaví, když si na herce vzpomenu," svěřil se režisér Václav Marhoul.

Takový obyčejný chlapík

Nicméně, Harvey Keitel nikdy neměl pověst zhýčkané hvězdy. Zřejmě za to může fakt, že život se s ním nikdy nemazlil a ke slávě se musel opravdu propracovat.

Vyrůstal v drsném prostřední newyorského Brooklynu, což sice nebyl med, ale zase se mu to hodilo pro následné role mafiánů a drsných chlapíků vůbec. Protože, co si budeme namlouvat, tomuhle chlápkovi s lehkým úsměvem šly role právě nejrůznějších gaunerů nejlépe. Dobrým protipólem k nim byly pak úlohy chápavých manželů, otců a nesmělých mužů.

A právě takovou je i role katolického kněze v Nabarveném ptáčeti. "Dal do ní úplně všechno, své emoce i nadpozemský klid. Když byl na placu, věřili byste, že jsme opravdu najali kněze a ne herce. Takovou auru kolem sebe šířil," komentoval Keitelovo nasazení režisér Václav Marhoul.

Keitelovo chování mimo kameru si ovšem chválí i herci. "To natáčení vůbec nebylo jednoduché. Já osobně jsem nic takového ještě netočila. Je to velice silný námět, silný příběh, který vyžaduje od herce velké emoce. Když jsem dotočila své scény, byla jsem nesmírně unavená. A pak tam stál Harvey Keitel, který si chtěl povídat. Bylo to neuvěřitelné. Stojíte vedle hollywoodské hvězdy a ona si s vámi chce povídat. Byl nesmírně přátelský a neobvykle normální" vyprávěla herečka Jitka Čvančarová.

Keitel a dětský herec Petr Kotlár

A vzpomínku na něj má i hlavní představitel Petr Kotlár. Ten měl to štěstí, že mohl s Keitelem hrát v mnoha scénách sám. A Keitel se k němu choval jako k vlastnímu synovi. I mimo natáčení si s ním občas zakopal fotbal, radil mu, povzbuzoval ho a chlácholil, když se hoch cítil pod psa. Dokonce ho naučil pár anglických slangových výrazů. Byla s ním prý i legrace, i když Petr mu moc nerozuměl. Přesto spolu velmi dobře vycházeli.

Harvey Keitel je prostě taková obyčejná hvězda. "Čest. To je asi to pravé slovo, co cítím, když si vzpomenu na práci s Keitelem. Bylo mi ctí s ním pracovat a upřímně závidím americkým režisérům, že mají větší možnost s ním natáčet. Třeba Scorsesemu, který s ním točí jeden film za druhým. I já bych si to klidně zopakoval. Protože Keitel byl velkým vzorem pro celý štáb," dodal závěrem režisér Marhoul.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI Z NATÁČENÍ NABARVENÉHO PTÁČETE:

Nejčtenější články