Close search

Kolik stojí život svatebního hosta? Kamarádčina veselka vás může přijít velmi draho

Pixabay Zdroj: Pixabay

Svatba většinou patří mezi radostné události, kdy se svými blízkými oslavíte začátek jejich nového života. Když ale máte hodně přátel i velkou rodinu, pak několik veselek v jednom roce může znamenat celkem značný zásah do rodinného rozpočtu. Kolik tedy stojí být svatebním hostem?

Jarní i letní měsíce přinášejí nejenom slunečné počasí, ale i mnoho rodinných oslav a svateb našich blízkých. Jejich koncentrace vám sice přinese radost i zábavu, ale také útraty. Budete totiž muset řešit šaty, dárky, ubytování a další náležitosti, které k podobným oslavám patří a nejsou zrovna nejlevnější.

Je těžké určit, která položka ve vašem rozpočtu svatebního hosta bude tou největší, jelikož vždy záleží na místě konání svatby, zda si hosté budou muset sami hradit ubytování a jestli si budete muset pořídit nové oblečení, abyste splňovali svatební dress code.

Pokud ale započítáme veškeré položky jako nutnou úhradu, tak jednou z nejdražších záležitostí bude ubytování. Ceny za pokoj v pražských hotelích se za poslední roky zvýšily, jelikož se hlavní město těší velkému zájmu turistů. Průměrná cena za jednu noc vás v metropoli vyjde na více než 2 000 korun. Pokud se oslava bude konat mimo Prahu, pak se ceny za ubytování mohou silně lišit, částka se může pohybovat mezi 500 až 1 700 korunami za noc. Vždy ale záleží na konkrétním místě a také jak dlouho dopředu došlo k rezervaci.

Další nutnou součástí každé veselky jsou dárky pro ženicha a nevěstu. Opět samozřejmě záleží na dohodě a prosbě budoucích novomanželů, zda budou chtít věcné dary nebo finance, takže částka se může ve výsledku velice lišit. Ve velké Británii ale podle průzkumu útrata za dárky většinou činí okolo 66 liber (1 900 korun).

Nelze ani zapomenout na výběr vhodného oblečení i účesu. Je možné, že pro potřeby konkrétní veselky si budeme muset pořídit nový outfit, kde průměrná cena za společenské šaty se pohybuje okolo 1 000 korun. Pokud vyrazíte ke kadeřnici, přidejte k tomu další finanční obnos v závislosti na vašem požadavku.

Svatba je sice vyvrcholením veškerých příprav, ale oficiální události často předchází i rozlučka se svobodou. Opět vždy záleží na konkrétním místě konání i počtu dní, ale žádný malý finanční obnos nečekejte, jelikož tato položka v sobě většinou zahrnuje ubytování i alkoholické nápoje. V Británii jsou podle průzkumu lidé schopni utratit za rozlučku se svobodou v průměru 58 liber (1 700 korun).

Takže svatba vaší nejlepší kamarádky sice bude radostnou, ale i finančně náročnou událostí. V porovnání s útratami organizátorů to ale zase není tak moc.

Nejčtenější články