Close search

Zbožňovaná národem, nenáviděná Hitlerem: Před 120 lety se narodila Alžběta, královna matka

Wikimedia Commons/Richard Stone, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Richard Stone, Public domain

Alžběta, královna matka prožila jedno z nejturbulentnějších století moderní historie a vždy stála pevně na straně svého národa.

Její Veličenstvo královna Alžběta, královna matka bývá obvykle zobrazovaná jako dobrosrdečná babička, která vždy stála po boku své dcery Alžběty II. Kvůli ní si také nechala říkat jen královna matka, aby nedošlo ke zmatkům.

Její život ale nebyl tak jednoduchý a přímočarý. Byla totiž člověk se vším všudy, s lepšími i horšími stránkami.

Příběhy o Alžbětě

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, jak zní její původní jméno, se narodila 4. srpna 1900 do šlechtické rodiny. Měla devět sourozenců a podle jedné z teorií ona i její mladší bratr David ve skutečnosti mají jinou matku, jistou francouzskou kuchařku, protože ta jejich, Cecilia Cavendish-Bentinck, už nemohla otěhotnět. Podle další z teorií je její matkou welšská služebná. Ani jedna z fám nebyla nikdy oficiálně potvrzena a proti nim mluví třeba podobnost Alžběty s Cecilií.

Za Alberta, vévodu z Yorku se původně vdát nechtěla. Odmítla ho několikrát s obavami, že po vstupu do královské rodiny už nikdy nebude moct svobodně myslet, mluvit a chovat se tak, jak byla zvyklá. Nicméně v roce 1923 mu konečně řekla ano a sňatkem získává titul Její královská Výsost vévodkyně z Yorku. A když je Albert o 13 let později nucen převzít trůn místo svého bratra, i díky ní to nesmělý muž, který s něčím takovým nikdy nepočítal, ustál svojí novou funkci a podržel národ ve složité válečné době.

Královna matka zvykla chodit pozdě k večeři, takže její dcera, Alžběta II., přišla se zajímavým nápadem. Každý den matce ona, nebo další členové rodiny, řekli, že se má dostavit ve čtvrt na devět, i když večeře začínala až v půl. Tak získali jistotu, že dorazí přibližně na čas.

Neustupná královna

Když začala II. světová válka, mluvilo se o tom, že by královská rodina měla z bezpečnostních důvodů opustit Londýn, respektive Buckinghamský palác ve Windsoru. „Děti nepůjdou beze mě. Já neopustím krále. A král nikdy neodejde," řekla tehdy královna Alžběta. Přesto ale dostali zaměstnanci paláce pokyn mít neustále sbaleno a v pohotovosti bylo 200 vojáků, kteří měli sloužit jako bodyguardi a řidiči.

Když Buckinghamský palác v září 1940 několikrát zasáhla Luftwaffe, Alžběta řekla, že se konečně může podívat do oči West Endu. Toto vyjádření účasti k trpícím obyvatelům Londýna získalo královně spoustu sympatií na domácí půdě.

Adolf Hitler ale byl jiného názoru a označil Alžbětu za nejnebezpečnější ženu v Evropě. Zlobilo ho, že její odvaha povzbuzuje národ.

Století královny matky

Fotku a malbu na začátku článku od sebe dělí propast 79 let. To znamená nejen několik generací, totální změnu světa nebo osobní tragédie, ale také dvě velké války, ve kterých odhodlaně stála po boku národa. Přesto má královna matka v očích tu samou jiskru v sedmi a v šestaosmdesáti letech.

I přes pokročilý věk působila dlouho vitálně, co ostatně při pohledu na její dceru Alžbětu II., není nic překvapivého. Vše se zlomilo, když v únoru 2002 zemřela její druhá dcera Margaret. Královna matka se v té době již několik měsíců potýkala s nachlazením a tato tragická událost její zdravotní stav zhoršila. Zemřela 30. března, sedm týdnů po Margaret.

Na zajímavé momenty ze života Alžběty, královny matky se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: irishtimes.com, history.co.uk

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu