Close search

Víc než polovina se po rozchodu snaží udržet kontakt se svým ex. Co je k tomu vede?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Kamarádit se i po rozchodu? To je otázka, která každému z nás nejednou vrtala hlavou. Předně záleží, zda jsme rozchod sami iniciovali nebo jsme dostali „kopačky“ my. Proč ale toužíme zůstat s bývalými v kontaktu?

Průzkumy hovoří jasně, až 60 procent lidí udržuje kontakt s jedním svým bývalým partnerem. A dalších 20 procent s více než jedním! A důvodů k takovému jednání by se našlo hned několik.

S bývalým partnerem máme společnou minulost, a tedy zážitky, tajemství či překonané problémy. Také může jít o pro nás zcela nepochopitelné náhlé ukončení vztahu ze strany partnera. A mnohdy jen nezvládáme smutek.

Jaké konkrétní nejčastější důvody nás vedou k tomu, že s našimi ex udržujeme přátelský vztah?

1. Bezpečí

S rozchodem nebo rozvodem neztrácíme jen spolubydlícího, ale především oporu v těžkých životních situacích, někoho, na koho se můžeme vždycky spolehnout. Cítíme se jako maličký ostrov uprostřed rozbouřeného oceánu, neboť musíme čelit světu sami. Takový pocit označili Justin Mogilski a Lisa Welling ve své studii z roku 2016 jako sentimentálnost. Po skončení vztahu s námi cloumají emoce a v prvních chvílích si nedokážeme představit, že to zvládneme sami.

2. Praktičnost

Někteří prostě ke vztahům nepřistupují citově, ale zcela prakticky s chladnou hlavu… typickou pro psychopata. Z výsledků studie vyplývá, že někteří jedinci se neštítí jednat chladnokrevně, prospěchářsky a i z „mrtvého“ vztahu se snaží dostat maximum.

Ať už se jedná o občasný sex, finanční podporu, dárky nebo jen nechtějí ztratit vliv na společné přátele, děti či domácí mazlíčky. Podle studie Rebeccy Griffitha a spol. nemají tato přátelství šanci dlouhodobě vydržet.

3. Zdvořilost

Jsou lidé, kteří chtějí být s každým zadobře. A udělají cokoliv, aby předešli nepříjemných situacím, v nichž se necítí příjemně. Je pro ně nejsnazší přejít z romantického vztahu do kamarádského. Ale ani taková přátelství nevydrží dlouho.

4. Přitažlivost

Patová situace, kdy nemůžete být spolu, ale ani bez sebe. Pokaždé když partnera spatříte, váš srdeční tep nabere na rychlosti. Podle studie Mogilského a Wellingové zůstáváte v přátelském vztahu proto, že jste stále zamilovaní a nedovedete si vedle bývalého partnera představit někoho jiného.

5. Apatie

Nenašli jste se ani v jednom příkladu? K vašemu bývalému necítíte přitažlivost, vášeň. Chemie už buď vyprchala, nebo vás partner ve skutečnosti nikdy extra nepřitahoval, vztah pro vás nebyl důležitý a rozchod jste přešli bez útrap. Proto je pro vás logické řešení zůstat přáteli.

Být, či nebýt přáteli?

Pro vaši duševní pohodu může, ale nemusí být „zdravý“ případný přátelský vztah s vašim bývalým partnerem. Jsou páry, které se křečovitě snaží o vážný vztah, ale nakonec se oběma uleví po vzájemné dohodě o přátelství.  

Pokud váš partner udělal za minulostí tlustou čáru a vy ho však stále milujete, musíte se postavit k realitě čelem. Bude to nejdřív sice bolet, ale léta promarněná v naději, budou s odstupem času bolet mnohem víc.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu