Close search

Týden do Valentýna: Jak vybírat květinu a víte, co která znamená?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Už jen týden zbývá do svátku zamilovaných, a tak je nejvyšší čas zapřemýšlet nad výběrem květiny. Pánové, až svou milou na Valentýna (nebo kdykoliv jindy) obdarujete kyticí, pošlete jí nenápadně odkaz na tenhle článek. A vy, dámy, pokud jste (nejen) na Valentýna dostaly kytici, rozšifrujte, co vám chtěl básník říct.

Pánové jsou obecně spíše muži činu než slova. Zašifrovat milostný vzkaz do květiny se ale jeví jako skvělý kompromis. Druh a barva květin v kytici totiž dokáže říct víc, než si myslíte. Pojďme si představit tajné významy některých z nich.

Růže

Zásadní je v tomto případě barva. Růže je královnou květin už od antiky, kdy symbolizovala vzhledem ke své nepříliš dlouhé životnosti pomíjivost života. Podle pověstí vznikla z krve krásného Adonise, podle jiných pochází její rudá barva z krve Afroditiny. Přestože dnes vnímáme růži vesměs jako květinu lásky, staří Germáné si ji spojovali se smrtí. Vysazovali ji na obětních místech a u hrobů. Ve východním Švýcarsku dosud existuje pojmenování pro hřbitov, které zní „Růžová zahrádka“(Rosengarten). Růže je důležitým symbolem křesťanství (kde zastupuje Pannu Marii) i islámu. A jak to tedy s těmi růžemi, které rozhodně nejsou jen růžové, vlastně je?

Konkrétní významy jednotlivých barev najdete v galerii.

Tulipán

Typická jarní květina, kterou ale seženete bez problémů i v zimě, pochází nejspíš z jižních svahů pohoří Pamír, konkrétně z Číny. Odtud se prostřednictvím karavan rozšířila na východ. Milovali ji už i sultáni Mohamed II. a Sulejman Veliký v 15. a 16. století. Do Evropy se tulipány dostaly právě v polovině století šestnáctého. Některé zdroje uvádí, že se poprvé objevily ve Vídni, podle jiných to ale bylo u nás - v Praze, v Jelením příkopu. Až teprve poté se dostaly do Holandska, kde se začaly pěstovat ve velkém. Dnes jsou rozkvetlé lány tulipánů jedním ze symbolů Nizozemí. A jak vznikl jejich název? Rakouský velvyslanec na dvoře tureckého sultána psal o jejich oblibě dopis císaři a květinu popsal jako obrácený turban – tuliban. Známých je až 150 druhů. A stejně jako u růží hraje v jejich květomluvě prim barva. Všeobecně vzato je pak tulipán poklonou jejímu milostnému umění a ujištěním, že je vám s ní dobře. Jak k ženám promlouvají jednotlivé barvy tulipánů si přečtěte v galerii.

Karafiát

Karafiát, který je pro mnohé z nás spíše symbolem komunismu, může být pro dnešní mladší generaci, z níž část možná ohledně československé historie poněkud tápe, ideální neotřelou variantou s puncem znovuvzkříšeného nechtěného. Ale mladí hipsteři i milovníci starých časů by si měli dát raději pozor. Karafiát totiž občas mluví poněkud příkře. Co přesně říká, se dozvíte v galerii.

Slunečnice

Slunečnice sice připomíná slunce a v nekomplikované řeči květin tak vyjadřuje cosi ve smyslu: „Jsi moje sluníčko“, znamená však prý i čisté a vznešené myšlenky. Ale pozor! Připisuje se jí i jiný význam, a to přílišná pýcha obdarované. Proč tomu tak je, se dozvíte v galerii.

Gerbera

Gerbera naznačuje, že to s ní myslíte upřímně.

Orchidej

Květinová kráska, kterou často dostáváme v květináči a na první pohled působí trochu plastově, s sebou přináší otázku, zda je možné obměkčit srdce obdarované. Další význam najdete v galerii.

A ještě rada pro pány a důvod ke zpozornění pro dámy: Pokud se se svou přítelkyní z nějakého důvodu chcete naopak rozejít, doporučujeme brambořík (Končím), česnek (Jsi mi docela protivná), heřmánek (Již nikdy se neuvidíme) nebo třeba kaktus (Naše štěstí bylo krátké. Trvalo jen okamžik.).

Nejčtenější články