Close search

Toužíte po miminku, ale nedaří se to? Rady kamarádek vždycky nezaberou. Soustřeďte se na sebe

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Můžete mít kolem sebe třeba 100 přátel, kteří vám budou radit, jak správně počít, ale vy se musíte soustředt především sama na sebe. Přinášíme vám několik kamarádských rad, které si k srdci rozhodně nebrat.

Máma otěhotněla ve 40, mám tedy také čas

Ženy v dnešní době nabývají dojmu, že 30 je nových 20, z reprodukčního hlediska tomu tak však není. Vrchol plodnosti je kolem 28. roku života a po třicítce už začíná klesat. Rozhodně proto není dobré hodnotit svou plodnost podle svojí matky nebo sestry, kterým se podařilo otěhotnět v pozdějším věku. Raději by si žena odkládající mateřství měla promluvit se svým lékařem a zjistit tak své skutečné šance.

 Při sexu musí žena dosáhnout orgasmu, jinak neotěhotní

Jistě, dosáhnout při sexu orgasmu je pro ženu skvělé, ale rozhodně to nemá vliv na případné šance na těhotenství. Proč si to tedy někteří myslí? Tento mýtus je založen na předpokladu, že při orgasmu dochází ke kontrakcím dělohy a tyto stahy tak pomáhají spermiím lépe docestovat až k uvolněnému vajíčku. Spermie jsou však schopné se pohybovat samy a nezávisle na těchto kontrakcích, navíc dokáží v útrobách ženy přežít bez pomoci i několik dní po styku.

 Když budu mít sex každý den, otěhotním rychleji

Samozřejmě pokud dvojice chce, nic jí v takto časté frekvenci nebrání. Pravděpodobněji ale bude pár při takto častém snažení spíše frustrovaný, pokud se nepodaří dítě počít hned první měsíc. Mnohem důležitější je mít styk během plodného období ženy, tedy tři dny před ovulací a maximálně jeden den po ní. Musíme si však uvědomit, že nejde pouze o perfektní načasování, ale svoji úlohu zde hrají i další fyziologické faktory.

 K početí pomáhá i alternativní medicína

Tradiční čínská medicína, akupunktura nebo jóga pomáhají snížit stres a mohou tak být při snažení o dítě prospěšné, nejsou ale samospásné. Hlavním benefitem alternativních metod je to, že pomáhají dostat tělo do rovnováhy a to je tak optimálně nastavené k otěhotnění. Člověk se však musí připravit na to, že alternativní metody vyžadují delší čas a každá kúra by proto měla trvat 3 až 6 měsíců.

Pokud žena po sexu zvedne nohy nahoru, otěhotní

Zdvižené končetiny by měly zabránit nechtěnému vytečení spermatu z pochvy a dopomoci tak početí. A i přestože to teoreticky může znít jako dobrý nápad, jedná se o mýtus. Není totiž možné, aby se uvnitř ženy sperma nějakým způsobem hromadilo, takže jeho vytékání je naprosto normální a fyziologické. Nijak to navíc neovlivňuje šance na otěhotnění, protože 1 mililitr spermatu zdravého muže obsahuje až 50 milionů spermií.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu