Close search

Říkali jí rozhoďnožka: Božena Němcová se svým milostným životem netajila

literaturajecool.cz Zdroj: literaturajecool.cz

Božena Němcová je známá hlavně jako spisovatelka, která dala našemu národu slavná díla jako je Babička, Divá Bára nebo V zámku a podzámčí. Málokdo ale tuto českou “světici” zná jako sexy ženu, která i přesto, že byla vdaná, vyhledávala společnost mužů a se svým milostným životem se netajila.

Okouzlující žena

Božena byla krásná žena, což o ní říkaly i ženy. Například Karolína Světlá se k Boženě Němcové vyjádřila následovně: „Nevím, v čem spočívalo hlavní kouzlo, zda-li ve skvělých barvách neb ve výrazu tváře, nevím, - ale jisto jest, že byla okouzlující, úchvatná.

Nešťastné manželství

O manželství s Josefem Němcem bylo také hodně napsáno. Ví se, že nebylo příliš šťastné. Manželé se často hádali a následně usmiřovali, jednou Josef Boženu dokonce zbil tak, že musela vyhledat pomoc na policii. Manžel Boženě nerozuměl a Božena proto hledala útěchu v náruči jiných mužů. Její milostné zálety k harmonickému manželství také nejspíše nepřispívaly.

Naruživá intelektuálka

Božena měla ráda sex a netajla se tím. V roce 1842 se seznámila s řadou předních českých spisovatelů, se kterými se dostala do společnosti vlastenecké inteligence. V této společnosti bylo z čeho vybírat. Kolem roku 1848 se ve společnosti pěstoval tzv. komunismus v lásce, což umožňovalo mít milostné vztahy i mimo manželskou ložnici. To se v podstatě naruživé Boženě hodilo do krámu.

Byla okouzlena intelektem mužů, se kterými debatovala a samozřejmě nejen jejich intelekt spisovatelku vzrušoval. S manželem nejprve hodně cestovala a když pak byl Josef převelen do Uher, Božena se odstěhovala už jako single žena do Prahy. S dětmi žila ve velké chudobě, přesto si nevybírala bohaté milence. Zlatokopka tedy Božena Němcová opravdu nebyla.

Nešla po majetku

Vybírala si milence, kteří ji oslňovali intelektuálně a také si s nimi mohla povídat. Mezi milence, o kterých se obecně ví, patřil třeba básník Václav Bolemír Nebeský, který byl u Němců na podnájmu a který si s ní užíval od února do podzimu 1843, profesor přírodopisu Jan Helcelet, do kterého se Božena zamilovala, nicméně on vztah bral jen jako sexuální povyražení, nebo lékař a publicista Vilém Dušan Lambl, její osobní lékař, či student Hanuš Jurenka, který ji po ukončení studií pustil k vodě.

Ctnostná žena z lidu

Kolik měla opravdu za život milenců se neví, ale ví se, že se jí říkalo „rozhoďnožka“, tuto přezdívku si vysloužila hlavně od žen. Byla sice slavná, ale také chudá a podle všeho sexuálně nenasytná. Až komunistický režim z ní udělal oduševnělou a cnostnou ženu z lidu.

Dopis manželovi

„Tělo moje jste měli, činy moje, moji upřímnost, ale touhy moje šly do dáli, kam, tomu jsem sama nerozuměla. Toužila jsem, chtěla jsem to prázdné místo v srdci něčím vyplnit, a nevěděla čím. Měla jsem ctitele nejednoho, - jeden měl ducha, který mne zaujal, onen tělo, ten srdce, onen rozum, ale konečně jsem přece v nich neviděla, po čem jsem toužila: muže, před nímž bych se ráda kořila. - Všichni měli své slabosti, nimbus spadl a byli to obyčejní muži, z nichž bych si žádného za muže svého nevyvolila. Mně by se každý muž zprotivil, kdyby ustavičně byl okolo mě.“ To je úryvek z dopisu, který v roce 1857 napsala svému manželovi.

 

Nejčtenější články