Close search

Psychiatr Cimický radí: Jaké dárky nekupovat dětem pod stromeček

Zdroj:

Blíží se Štědrý den a řada dětí netrpělivě očekává, co najdou pod stromečkem z věcí, které v dopise zaslaly Ježíškovi. A protože celý rok byly jistě hodné, často se vytouženého dočkají. Jenže často to mohou být opravdu velmi nevhodné dary, které ovlivňují jejich další vývoj. Zeptali jsme se odborníka na to, jaké předměty se řadí do skupiny rizikových a pod stromečkem by neměly mít své místo.

Nakupovat s rozmyslem

Když opustíme od imaginárního Ježíška, rodiče se často nechají unést a nakupují opravdu vše, co si jejich dítě přeje. Rádi sledují svého potomka, jak s velkým očekáváním rozbaluje dárek umístěný pod stromečkem. Moment překvapení, kdy dítě nalezne vytouženou hračku, je pro dospělého příjemnou emocí a kolikrát i rozhodující. Rodiče ale občas zapomenou vnímat, zda dárek může být tím, co pro dítě je prospěšné. 

Skrytá agrese v dárcích

Z obecného hlediska totiž někdy dítě dostane dárek, který může být kontroverzní či nevhodný. Přední český psychiatr Jan Cimický, kterého jsme oslovili, má v tomto jasno a prozradil nám, co by dítě rozhodně pod stromečkem nemělo nalézt. "Jedním z nebezpečných elementů, i když to tak nemusí vypadat, jsou zbraně v některých podobách. Jsou totiž tím, což může vyvolávat stavy agrese.

Mohlo by to u dítěte vyvolávat disharmonii," míní Cimický a pokračuje: "Nechci vypadat jako staromilec, ale třeba počítačové hry mohou být v mnoha případech, pokud nejde o hry vzdělávací skutečně škodlivé. Jistým pohledem jde totiž o drogu a mnohé děti jsou následně na hrách závislé."

Zvířata rozhodně ne

Dítě by podle Cimického nemělo pod stromečkem nalézt třeba živé zvíře. "Myslím si, že obecně zvířata jsou nevhodným dárkem. Pejskové a kočičky jsou tím, co pak často  končí v útulku," upřesňuje známý český psychiatr s tím, že u takového daru je nutné zvážit, zda se dítě o zvíře dokáže plnohodnotně starat. 

Mobil ano, ale...

Děti rádi touží po mobilním telefonu, což je třeba dárek, který nemusí přinášet velká rizika, ale to jen od určitého věku. "Pro menší děti to je velmi nevhodné... Ale třeba napodobenina mobilu, kde něco svítí, bliká či dítě něčemu učí, tak to může být i vhodné. Mobil, který se dá aktivně používat nepovažuji za dobrý dárek," je přesvědčen Cimický s tím, že v neposlední řadě by dítě nemělo pod stromečkem nalézt jakoukoliv pyrotechniku.

Nejčtenější články