Close search

Proč se často zamilujeme v práci?

jfwonline.com Zdroj: jfwonline.com

Pracujete ve smíšeném kolektivu a tu a tam máte pocit, že to mezi vámi a kolegou zajiskří? Pozor na to, je jednoduché zamilovat se v práci. Ale mnohem těžší řešit situaci, když se vztah zrovna dvakrát nepovede. Proč je navázat milostný poměr v práci jednodušší než jinde? A co všechno můžete ztratit, když se nepovede?

V zaměstnání trávíte většinu času během dne. S kolegy se vídáte pravidelně a máte šanci je velice dobře poznat. Máte společné zájmy, alespoň co se pracovní oblasti týká, občas pracujete na stejném projektu a sdílíte radost z povedených zakázek. Ke sbližování přispívají také zaměstnavateli podporované společné víkendy, večery při firemních akcích nebo vzdělávací konference. To vše je živnou půdou pro milostná vzplanutí.

Vztah na pracovišti přiznává 33,5 % mužů a téměř 30 % žen. Nejčastěji jde o milostný poměr mezi kolegy, následuje románek s nadřízeným či podřízeným. K flirtování se přiznávají téměř všichni dotazovaní zaměstnanci. Na pracovištích to často jiskří, a to nemusíme pracovat jen v nemocnici, které jsou vztahy mezi lékaři a sestrami proslulé.

V počátku vám milostné vzplanutí může pomáhat při práci.  Váš pracovní výkon roste, těšíte se do práce, všechno vás baví, svět je tak nějak růžovější. Můžete sice dělat chyby z nepozornosti, ale v konečném důsledku budete produktivnější. Problém nastává ve chvíli, kdy se ve vztahu začínají objevovat problémy nebo když se zcela rozpadne. V takových případech se na práci soustředíte velmi těžko.

Počet vztahů mezi spolupracovníky bude patrně stoupat. Firmy totiž mají stále větší tendence zaměstnávat lidi s podobnými hodnotami a osobnostními charakteristikami, kteří přirozeně vytvoří fungující tým. Pak je nasnadě, že v pracovním kolektivu vznikají také pevná přátelství a v mnoha případech i milenecké páry.

Když musíte váš bývalý objekt zájmu potkávat den co den v kanceláři a za rozchodem nestojíte vy, může jít pracovní výkon rapidně dolů, o negativních dopadech na psychiku ani nemluvě. Rozchod mezi kolegy má tedy nepříznivý dopad na váš pracovní výkon, na vaše duševní zdraví a v neposlední řadě ovlivňuje celkovou atmosféru na pracovišti. V této situaci to většinou dopadá tak, že jeden či oba z páru odchází dobrovolně, nebo zakročí zaměstnavatel.

Vzhledem k tomu však, že jsou láska a práce jedny z nejdůležitějších hodnot v našem životě, je nasnadě podotknout, že se do milostných románků s kolegy není radno vrhat bezhlavě. Dobře si rozmyslete ještě na počátku flirtování, jestli vám daný člověk za případnou ztrátu zaměstnání a psychickou újmu opravdu stojí.

 

Nejčtenější články