Close search

Pozor na vztah s velkým věkovým rozdílem. Jaké mohou být nástrahy?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Tvrzení, že láska nezná mezí, je rozhodně pravdivé. To platí i v otázce věkového rozdílu mezi partnery. Existují páry, které totiž neodpovídají jakýmkoli zaběhnutým standardům a přesto prospívají.

Lidé mohou potkat skvělého partnera i za velice nepříznivých podmínek, nebo v době, kdy už lásku ani neočekávají. Vztahy s velkým věkovým rozdílem bývají často komplikované, ale paradoxně tomu není vždy kvůli partnerům, ale často za to může okolí.

V takovém vztahu je důležité rozlišovat mentální a fyzický věk. Jsou mladí lidé, kteří jsou na svá léta velice vyzrálí a naopak lidé, kteří jsou ve starším věku plní života. Vždy je skutečně zásadní, aby si navzájem partneři sedli. Ale i v takových případech mohou narazit na úskalí, se kterými se ve svém vztahu budou muset poprat.

Stereotypy

Pár, který od sebe dělí větší množství let, musí často čelit ze strany společnosti různým stereotypům. Například, když je žena výrazně mladší než muž, tak je skoro automaticky považována za nezralou dívku, která ve svém partnerovi hledá otce. Nebo je vnímána jako zlatokopka, která chce být finančně zajištěna díky možnostem staršího muže. Na muže se zase v takové chvíli dívají jako na člověka, který si po boku mladší ženy musí něco dokazovat. Právě kvůli těmto stereotypům musí mnohdy páry tvrdě bojovat, aby si obhájily svůj vztah.

Vývojová fáze

Je velký rozdíl, když se sejdou partneři ve věku 15 a 45 let, nebo 35 a 60. Lidé totiž procházejí značným vývojem, který je velmi znatelný hlavně v raném věku. Jedinec ve věku 15 let může být v jiné vývojové fázi, než člověk, kterému je 45 let. Vždy je důležité, aby si partneři po nějaké chvíli řekli, co od vztahu očekávají. Realistická očekávání a předem stanové cíle mohou pomoci k tomu, aby partnerům vztah vydržel. 

Záleží na partnerech

Nepoměrů a výrazných rozdílů bývá ve vztazích mnoho. Partneři mohou mít velmi rozdílnou úroveň vzdělání, vyznání i samozřejmě věk. Vždy ale záleží na jedincích, jak si vyjdou navzájem vstříc a jestli budou mít snahu a ochotu na svém vztahu pracovat, v takové chvíli mohou překonat i ty nejzákeřnější stereotypy. 

Nejčtenější články