Close search

Posmrtná charita: Komu odkázali jmění Kirk Douglas, James Brown a Joan Crawford?

Wikimedia Commons/Heinrich Klaffs, CC BY-SA/Public domain/George Hurrell Zdroj: Wikimedia Commons/Heinrich Klaffs, CC BY-SA/Public domain/George Hurrell

Douglas, Brown a Crawford patří mezi ikony 20. století. Dělili se s veřejností jak o své talenty, tak o majetky. Jenže ne vždy to bylo jednoduché.

Bill a Melinda Gatesovi a Warren Buffett se zavázali, že většinu svého majetku věnují charitě, respektive platformě Giving Pledge. A nejsou v tomto přístupu osamocení. Ale zatímco se obvykle mluví o miliardářích, kteří se dobrovolně vzdají prostředků, je spousta méně bohatých a slavných lidí, co to udělali také.

Velkorysý Kirk Douglas

Když letos v lednu zemřel ve věku 103 let slavný herec Kirk Douglas, zanechal charitě veškeré jmění, přibližně 61 milionů dolarů. Z toho 50 milionů šlo organizaci Douglas Foundation, kterou založil se svou manželkou Anne v roce 1964.

Nadace má široký záběr, pomáhá těm, kteří se nedovedou pomoct sami. Podporuje třeba dětskou nemocnici v Los Angeles, stipendia pro nemajetné a znevýhodněné studenty nebo chrám Sinaj v Los Angeles, v němž sídlí Dětské centrum Kirka a Anny Douglasových.

James Brown u soudu

Otec soulu James Brown připravil své rodině velké překvapení. Když v roce 2006 zemřel, ukázalo se, že svojí aktuální manželku nezahrnul do poslední vůle (sepsané v roce 2000), a také tam nefiguruje jejich syn. Většina majetku měla jít na charitu a podporu stipendií studentů v Jižní Karolíně a Georgii.

Jenže okamžitě vzplálo několik soudních sporů, třeba o určení práv ke stovkám Brownových písní, a věc není u konce ani po čtrnácti letech. Dokonce to dospělo do takového stadia, že se loni v říjnu Donald W. Beatty, soudce Nejvyššího soudu v Jižní Karolíně, na jednom z pojednávání jízlivě zeptal: „Bylo už uděleno alespoň jedno stipendium podle vůle pana Browna? Nebo všichni, kdo z toho dostali nějaké peníze, jsou právníci?"

Joan Crawford válčí i po smrti

Hollywoodská legenda a držitelka Oscara za snímek Mildred Pierceová (1945) byla prý alkoholička, která týrala své děti a neustále je musela mít pod kontrolou. Alespoň tak to v kontroverzní knize Mommie Dearest (Drahá maminko) tvrdí Christina Crawford, její adoptivní dcera.

Když text v roce 1978 vyšel, bylo to rok po hereččině smrti, způsobil poprask a mnoho rodinných přátel tento pohled odsoudilo jako fikci. Těžko říct, jestli za vyznění knihy může fakt, že Joan Crawford v závěti nemyslela na dvě ze svých čtyř dětí. Napsala do ní: „Mým úmyslem zde není učinit žádné opatření pro mého syna Christophera nebo mou dceru Christinu, z důvodů, které jsou jim dobře známy.

Místo toho věnovala většinu svých peněz na charitativní organizace, jako je Asociace muskulárních dystrofiků nebo Americká onkologická společnost.

Zdroj: nytimes.com, insider.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu