Close search

Partnerská krize může zničit i pevný vztah. Jak ji včas poznat?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Krize bývají v každém vztahu. Je to součást společného života dvou lidí, kteří se k sobě postupně snaží najít cestu a své partnerství upevňovat. Co ale dělat, když neshody a hádky neberou konce?

Ze začátku, než se pustíte do budování tragického scénáře, je třeba si uvědomit, že každý vztah potřebuje čas a péči. Je to sice otřepané pravidlo, ale pravdivé. Zamilovanost je jenom počáteční stav, který ze vztahu brzy vyprchá. V žádném případě proto nezaměňujte    návrat do normálního stavu za partnerskou krizi. 

První krize se dostaví přibližně kolem druhého až třetího roku společného života, pokud se tuto počáteční krizi podaří páru překonat, tak má našlápnuto k dlouhotrvajícímu vztahu. Další krize se obvykle objeví mezi šestým a sedmým rokem, kdy partneři často přemýšlejí, zda jsou spolu spokojeni a jestli by své štěstí neměli hledat jinde. Většina problémů jde však překonat, jen to vyžaduje velké množství úsilí od obou partnerů a někdy dokonce i pomoc odborníka. 

Chybí komunikace

Jedním z důležitých znaků, který může předvídat partnerskou krizi, je nedostatek komunikace. Pokud se s partnerem nedokážete domluvit, nebo se bojíte i s něčím svěřit, pak hrozí, že vaše problémy budou jenom narůstat. Pokud chybí snaha o komunikaci a porozumění ze strany partnera, pak je možné, že váš protějšek vztah neber zas tak vážně. Najít společnou řeč bývá občas skutečným uměním, ale schopnost se domluvit a komunikovat, je základem každého zdravého vztahu. 

Žádná radost ze života

Každý míváme ponorkové stavy, které samozřejmě ještě často umocňují další každodenní problémy. Když se ale dostanete do situace, ve které se vám nechce ani otevřít dveře od bytu, jelikož za nimi potkáte svého partnera, musíte zpozornět. Zkuste se zamyslet, z čeho vychází vaše podrážděnost a promluvte si spolu o dané situaci. 

Myslíte na rozchod

Hádky i špatná nálada mohou občas přispět k tomu, že svého partnera nechcete ani vidět. To se stává. Pokud ale často přemýšlíte, že by vám bylo lépe s někým jiným nebo vzpomínáte na dřívější partnery, můžete prožívat krizi. Zkuste si uvědomit a pojmenovat důvody, které vás na takové myšlenky přivádějí. A pokud je možné je vyřešit, tak to rozhodně stojí za pokus. 

Nejčtenější články