Close search

Nevěra za první republiky? Oldřich Nový byl celý život oddaný fotografce Alici Wienerové

Archiv Zdroj: Archiv

Největší herecká osobnost 30. let. Džentlmen filmového plátna a muž, při jehož památné větě „zavřete oči, odcházím“ omdlévaly ženy bez rozdílu věku. Elegán, u kterého se jaksi předpokládá, že nenechá žádnou sukni na pokoji. Možná. Ale jen na filmovém plátně. V soukromí byl totiž oddaný jediné ženě, kvůli které neváhal riskovat život. Řeč je o Oldřichu Novém.

Oldřichu Novému je přičítána řada milenek. Jeho polibky nejen na filmovém plátně měly podle "zaručených" informací okusit Nataša Gollová, Lída Baarová nebo Adina Mandlová. Jenže pravda to zjevně nebyla, jak vtipně okomentovala jeho "jistá" milenka Mandlová: „Jó Oloušek, to by bylo terno. Pohlednej, chytrej, vitpnej i zajištěnej. Jen kdyby nebyl tak seriózně věrnej tý fotografce. Jenže von je, takže jsme akorát tak kamarádi…“  Ta fotografka byla Alice Wienerová–Mahlerová, žena, se kterou se Nový oženil, dvakrát rozešel a nakonec s ní zůstal žít až do její smrti v polovině šedesátých let.

Ráčíte mě vyfotit?

Dávno předtím, že byl z Nového milovník první třídy, který doslova okupoval stříbrné plátno, působil v Brně. Na mladého umělce se jednoho dne vypravila podívat i nadaná fotografka Alice Wienerová. Dívka z lepší společnosti, jejíž otec byl významný bankéř a majitel stavební firmy. Dceruška se ale po svém papá nevyvedla a spíš než jednotvárný život brněnské smetánky ji lákal svět bohémy. A Oldas Novas, jak se herci tenkrát přezdívalo, ji zjevně uchvátil.

„Jednou takhle po představení zaklepal kdosi na Nového šatnu. Zrovna jsme probírali představení, Olda byl unavený, a tak nechtěl nikoho vidět. Oba jsme proto ztichli a dělali, že tam prostě nejsme. Jenže klepání sílilo a najednou se ozval i ženský hlas: Já vím, že jste uvnitř, pane Nový, před šatnou jsou totiž vaše boty! Nového to rozlítilo a zvolal: Madam, to si myslíte, že mám jen jedny?! A pak dveře otevřel. Za nimi stála Alice.“  Tak vyprávěl o prvním setkání Nového s jeho ženou František Neumann, tehdejší šéf Brněnské opery.

Alicina na svou dobu nebývalá drzost ovšem Nového naprosto uchvátila. Mladá dívka za ním přišla, aby mu nabídla, že udělá jeho umělecké fotky. Lehce šokovaný herec přijal vizitku slečny Wienerové a brzy po prvním setkání ji skutečně v jejím fotoateliéru navštívil. A zrodila se láska! „Alice byla ohromně fascinující osobnost. Na svou dobu nebývale emancipovaná, vzdělaná a silná žena. Nebyla sice prvoplánově krásná, ale už na druhý pohled jste si všimli její oduševnělé krásy. Navíc při Oldovi stála i v těch nejhorších časech. To mu na ní, myslím, imponovalo. Ta síla, rozhodnost a ženskost v jedné osobě,“ komentovala vztah mezi hercem a fotografkou Nového blízká přítelkyně herečka Hana Vítová.

Nový chodil s Alicí celých osm let. Během této doby se jednou rozešli, ale vydrželi bez sebe jen pouhý měsíc. Jinak harmonický vztah totiž narušovala Alicina žárlivost. Ovšem nelze se jí divit. Kolem pohledného elegána a vycházející hvězdy kroužily spousty žen, ať už z řad kolegyň nebo obdivovatelek. Aby Nový svou lásku ujistil, že je v jeho životě skutečně jediná, požádal ji na sklonku roku 1934 o ruku. Ta nabídku přijala a s se svým snoubencem se odstěhovala do Prahy. Svatba se ale na čas odložila…

 Tajemný rok třicet šest…

Začátky v Praze nebylo ani pro jednoho jednoduché. Alice si mezi pražskými fotografy jen těžko hledala místo a stejné to bylo i s Oldřichem. Ten, ačkoli už známý z mnoha filmů, nemohl najít odpovídající divadelní angažmá. Chvíli hrál v Novoměstském divadle. Pak mu bylo nabídnuto v té době skomírající divadlo ve Stýblově pasáži na Václavském náměstí. Nový jakožto nájemce i ředitel se dostával do finanční tísně a divadlo stálo před krachem. Finančně byli na mizině i v soukromí. Bydleli v mizerném bytě na tehdejší periferii na Žižkově, nemohli si dovolit skoro nic a všechny peníze mizely v útrobách nevýdělečného divadla. Alice ze zoufalství začala fotit děti boháčů. Ani na okamžik ovšem nepřemýšlela, že by se vrátila zpět do Brna do pohodlí luxusní rodinné vily. Nakonec ale zasáhl osud a také Alicin tatínek.

Ten totiž jednoho dne přijel do Prahy a nabídl Novému pro jeho divadlo značný kapitál. Ovšem za podmínky, že se Oldřich s jeho dcerou konečně ožení. A tak se 11. 6. 1936 konala svatba. Alice na znamení lásky ke svému vyvolenému přijala jméno jeho zbožňované matky Mahlerová.

A za osm měsíců se Novým „narodilo“ děvčátko. Potíž ovšem byla v tom, že Alice nikdy nebyla těhotná! A nepotvrdila se ani hypotéza, že byl herec takový dobrodinec, aby si adoptoval opuštěné miminko. Malá Jana naopak měla v rodném listu uvedeno pod kolonkou otec Oldřicha Nového a kolonka matky byla prázdná až do roku třicet sedm, kdy si ji osvojila Alice. A zřejmě Nového nemanželské dítě, jehož matka nebyla známá, bylo důvodem, proč se manželé nedlouho po svatbě „odloučili“. Užuž to vypadalo na rozvod – rozvodové papíry paní Wienerové prý obdržel tehdejší známý pražský advokát JUDr. Veverka, když se manželé dali zase po pár týdnech dohromady. Láska přemohla jednu velkou rodinnou krizi. To ovšem manželé Noví netušili, co je ještě čeká…

„Zlatá“ léta protektorátní

Rok 1938 byl pro Evropu předzvěstí války. I nad Prahou se stahovala mračna nadcházející fašistické okupace. Nového hvězda zářila a v Čechách nebyl jediný člověk, který by slavného herce neznal. Dařilo se mu u filmu (ve své době natočil i sedm filmů ročně) a díky slávě zlomil i nešťastný osud svého divadla. To bylo beznadějně vyprodané i na sezónu dopředu. Každý chtěl vidět na vlastní oči Kristiána, Roztomilého člověka i hraběte Johnyho z komedie Eva tropí hlouposti. Oldřich splatil všechny dluhy tchánovi a sám vydělával velké peníze.

Čím úspěšnější byl ovšem Nový na scéně, tím horší to bylo v soukromí. Jeho manželka totiž byla židovka. Po nástupu nacismu jí kvůli neárijskému původu hrozila deportace. Musela nosit žlutou hvězdu, nesměla na kulturní akce ani do kavárny, uzavřela se před světem. Nový se s ní ovšem odmítl rozvést, a to i přes to, že ho podle svědectví rodinné přítelkyně Nataši Gollové o to sama žádala. „Nový nemohl dopustit, že by jeho milovanou odvlekli a on tomu sám napomáhal. Rozvod pro něj z morálního hlediska nepřicházel v úvahu. I když mu to řada ‚dobrých přátel‘ radila. Věděl, že i jemu hrozí nebezpečí, přesto se s Alicí nerozvedl,“ líčila hercův postoj Gollová.

Dlouho se Novému díky vlivným přátelům dařilo ochránit svou ženu i její rodinu. Až v roce 1944 se situace radikálně změnila. Nacistickým plánům na vyhlazení židů už déle nemohly čelit ani Nového konexe. Jako první je na podzim deportována celá Alicina rodina do Terezína a odtud dál na východ. Jinak silná Alice se nervově zhroutí. V lednu 1945 jen pár dní po úspěšné premiéře nového filmu Sobota je herec zatčen a odvezen do tábora Hagibor. Spolu s ním je odvlečena i Alice, ta ovšem míří do Terezína. Nového dcera Jana Včeláková prožila konec války u manželů Lelkových v Lázních Bělohrad. Kolovala ovšem legenda, že se o ni starala kmotra Hana Vítová, která byla její údajnou matkou. Tuto lež poválečného bulváru ovšem obě protagonistky fámy vyvrátili.

Z koncentračního tábora se Oldřich Nový naštěstí po osvobození vrátí. Věznění přežije i jeho žena Alice, která ovšem přijde o polovinu rodiny včetně milovaného otce. Se ztrátou bližních se nikdy nevyrovná a vypukne u ní schizofrenie. A nástup komunismu ještě vše zhorší. Nový jako symbol buržoazního herce si ani neškrtne, jeho divadlo opět skomírá. Nový vezme v padesátých let pár příšerných rolí v budovatelských komediích, ale pak se stáhne do ústraní a skoro nehraje. Málo práce, manželčina choroba projevující se zejména záští vůči nevlastní dceři Janě, to vše vyústí v další malou rozluku, Alice odjíždí na čas do lázní a Nový tráví čas na letním bytě.

Po návratu Alice z lázní se vztahy mezi ní a Janou bohužel stále zhoršovaly, velké scény byly na denním pořádku. Oldřich to špatně nesl, nedokázal však svou nemocnou paní opustit. To se prostě nedělá. A tak raději mírnil domácí napětí až do doby, kdy dvaadvacetiletá Jana odešla z domova. Alice se v rámci možností uklidnila, že je zase jedinou ženou v Oldřichově životě. A tou zůstala až do své smrti. I když ji herec přežil o celých šestnáct let, už nikdy si nikoho jiného do života nepustil. A nebylo to kvůli stáří - Nový měl spoustu obdivovatelek i na prahu osmdesátky! Bylo to prostě z lásky.

NA OSUDOVOU ŽENU OLDŘICHA NOVÉHO SE PODÍVEJTE V GALERII:

Zdroje:

Ondřej Suchý: Zavřete oči, přichází

Ondřej Suchý: Leccos kolem Oldřicha Nového

Potomci slavných  – dokument České televize o Janě Včelákové, dceři Oldřicha Nového

Věčný Kristián – dokument o Oldřichu Novém

Nejčtenější články