Close search

Nejste ani introvert, ani extrovert? Jak se pozná ambivert

pixabay Zdroj: pixabay

Zdá se vám, že nejste typickým introvertem, ani typickým extrovertem? Pravděpodobně budete ambivertem, což je typ osobnosti, který se nachází uprostřed škály mezi oběma póly. Čím se vyznačují ambiverti a jak ho poznáme?

Ambiverti jsou poměrně vyvážené osobnosti, které projevují zhruba ve stejné míře jak introvertní, tak extrovertní rysy. Ambiverti jsou rádi s jinými lidmi, i když nezávazná společenská konverzace je nudí, připadá jim neupřímná, a tak vypínají. Mají potřebu komunikovat o zajímavých a hlubších tématech.

Ambiverti se vyznačují rovněž tím, že v některých dnech by hovořili s každým, s každým by se dali do řeči, ale potom přijdou dny, kdy se stáhnou, nezvedají telefony, neodpovídají na smsky a potřebují být v ústraní, aby znovu načerpali energii.

Jestli se už v tomto bodě poznáváte, věřte, že je úplně v pořádku hlídat si své energetické hranice. Když cítíme, že pro udržení duševní rovnováhy, se potřebujeme stáhnout, tak je naprosto v pořádku, když se na čas od druhých lidí odpojíme.

Ambiverti mohou být v některých dnech zcela ztraceni ve svém vnitřním světě a mohou přemýšlet o hlubokých tématech, ale vždy stojí zároveň nohama na zemi. Umí si užít pozornost, ale na druhou stranu nebývají rádi příliš dlouho v centru pozornosti.

Ambiverti bývají tzv. selektivně společenští. Tzn., že pokud je to možné, tak rádi pobývají ve společnosti lidí, se kterými je spojuje společný zájem. Jsou to také výborní posluchači, rádi naslouchají, ale rovněž sami mají spoustu zajímavého, co by řekli, pokud se ovšem dostanou ke slovu.

Častá je také skutečnost, že je těžké dostat je z domu, ale když už z něj vytáhnou paty, tak si to umí užít. Uvědomují si totiž, že je velice přínosné poznávat nové lidi, vykročit ze své bezpečné zóny, protože tím vším my lidé rosteme.

Ambiverti dokážou promluvit před větším množstvím lidí, i když to není zrovna to, co by vyhledávali. Dokážou ocenit jak vnitřní svět, tak i vnější svět a bez větších problémů komunikovat jak s introverty, tak s extroverty. To jim dovoluje se snadněji spojovat s rozmanitými lidmi. Ambiverti mívají dost vyvinutou intuici a vnímají signály, které většina lidí vůbec neregistruje.

Posledním jejich znakem je, že někteří lidé je vnímají jako tiché, zatímco jiní lidé je vnímají jako velmi společenské. Pokud jste se v ambivertovi poznali, užijte si tu krásnou možnost čerpat jak z introvertních, tak z extrovertních stránek.

Nejčtenější články