Close search

Návod pro workoholiky: Jak si udržet vztah a rodinu

Pixabay Zdroj: Pixabay

Hektická moderní doba, kdy se chytrý telefon pomalu stává součástí rodiny, přináší velký chaos a nejistotu do osobních vztahů. Není nic špatného na tom, když se naplno se věnujete své práci, jen je třeba znát hranice. Jak tedy kombinovat práci a osobní život, když patříte mezi workoholiky?

I velice vytížení a vysoce postavení profesionálové ve svých oborech jsou také jenom lidé a mají vztahy a rodiny, na kterých jim záleží. Při svém přísně naplánovaném pracovním schématu si ale musí najít i čas na své blízké. Paradoxně i v této oblasti je dobré se přidržovat určitého plánu, který pomůže kombinovat zaměstnání a vztahy.

Kvalita, ne kvantita

Zkuste zahodit myšlenku, že musíte se svým partnerem, nebo rodinou strávit každou volnou chvilku. Že to zní bláznivě? Ruku na srdce, kdo ve svém volnu nemyslí na práci, hlavně když ví, že mu hoří nějaký termín. Chvíle, kdy jste stále napůl myšlenkami v zaměstnání, nejsou pro vaši rodinu, nebo partnera nijak přínosné. Zkuste se tedy zaměřit spíše na kvalitu času stráveného se svými blízkými. Když jste spolu, vložte veškerou intenzitu, se kterou přistupujete ke svojí práci, do své rodiny.

Plánujte

Abyste měli jistotu, že se vaše společná sobota nezvrhne ve vyřizování emailů, které jste nestihli přečíst v pátek, naplánujte si výlet. Je celkem jedno, pro co se rozhodnete. Důležité je vědět, že o víkendu již budete mít jiné aktivity. Naplánujte si výlet, nebo jen společné posezení, ale takové, kdy budete tělem i duší se svými nejdražšími. ​


Partner workoholik

Je vůbec možné, aby dva workoholici byli na jedné lodi a nepotopili ji? Ano, je. Mít partnera, který je stejně nadšený ze své práce a bere ji spíše jako poslání a ne nutnost, má své výhody. Sice je velice možné, že budete muset společný čas plánovat mnohem pečlivěji, jelikož oba budete velice vytížení. Ale mít podporu od člověka, ze kterého čiší stejné nadšení pro věc, může být velmi přínosené. 

Odložte mobily

I když se to může zdát jako nemožný úkol, vyzkoušejte to. Když jste s rodinou, nebo s partnerem, domluvte se na určitém čase, který bude patřit jenom vám. To znamená, že váš třetí partner, mobilní telefon, musí zůstat na chvíli ležet mimo váš dosah. Zkuste se soustředit jenom na chvíle strávené s vašimi blízkými. Odpočinete si tak i od práce a plní sil se k ní zase ráno buete moct vrátit.  

Nejčtenější články