Close search

Láska mocnější než smrt: Legendární film Duch má 30 let od premiéry

Paramount Pictures Zdroj: Paramount Pictures

Duch z roku 1990 patří mezi nejlepší romantické filmy všech dob, díky silnému příběhu a vynikající ústřední dvojici v podání Patricka Swayzeho a Demi Moore.

On je bankovní úřední, ona výtvarnice. Jejich láska je větší než cokoliv, co zažili do té doby. Stěhují se do svého vlastního bytu, svatba je za rohem...

Jenže jednoho večera se stane něco strašného. Sam (Patrick Swayze) a Molly (Demi Moore) jsou přepadeni. Lupič na ně vystřelí a Sam najednou zjistí, že něco je špatně. Jeho tělo mu už nepatří, byť na tomto světě zůstává. Láska je totiž mocnější než smrt a on Molly jen tak neopustí.

Hollywoodská nejistota

Demi Moore byla zpočátku skeptická ohledně toho, jestli film uspěje. Příběh lásky, v němž se mrtvý muž snaží zachránit svojí ženu, považovala za recept na katastrofu. Podle ní to mohlo být jenom něco absolutně úžasného, nebo totální propadák.

Stejně na tom byl i její tehdejší manžel Bruce Willis, který odmítl roli Sama. Později toho litoval a v rozhovoru s deníkem New York Times se nazval hlupákem. „Chlápek je mrtvý. Jak z toho chcete udělat romanci? Slavná poslední slova..." říká Willis.

Nakonec to dopadlo nad všechna očekávání. Globální tržby přes půl miliardy dolarů posunuly snímek Duch na třetí příčku historických tabulek a jen v USA se prodalo víc než 51 milionů vstupenek. Takový úspěch nečekal opravdu nikdo, zejména když se o režii postaral Jerry Zucker, který měl za sebou jen komedie typu Připoutejte se, prosím! (1980). Ale na druhé straně díky jeho přístupu se do původně temněji laděného příběhu dostalo i trochu humoru, který obstaralo především falešné médium Oda Mae (Whoopi Goldberg).

Duch vchází do historie

Sam se prostřednictvím Ody snaží přesvědčit Molly, že neopustil tento svět. Ona je, samozřejmě, skeptická. Zlom nastane ve chvíli, kdy pronese patrně nejslavnější vetu z filmu: „Řekněte jí, že má na sobě tričko, které jsem polil margaritou, a náušnice, co jsem jí dal k Vánocům."

Jedna věta, ale je v ní tolik emocí, nostalgie a života, že působí jako zlomový moment filmu. Ostatně, celý snímek Duch je protkán podobnými momenty, které nehrají vysloveně na první signální, ale nabízejí hlubší prožitek.

Byli jsme nadšeni z toho, že milostná scéna není o tom, jak si lidé ocucávají obličeje, nebo po sobě skáčou, ale šlo o spojení mezi dvěma lidskými bytostmi," vzpomínal Patrick Swayze na legendární intimní scénu u hrnčířského kruhu. Ta se díky své síle a obsaženým emocím stala jednou z nejslavnějších scén 90. let, dodnes také patří mezi nejvíc citované a parodované.

Pro herce snímek sice představoval oživení kariéry, ale samotné natáčení nebylo jednoduché. Třeba když došlo na scénu, v níž zjišťuje, že je mrtvý a pozoruje své tělo, co byl model z umělé hmoty. Žal nemusel předstírat, protože si vzpomněl na pohřeb svého otce a to, jak ležel v truhle. „Vytěsnil jsem vzpomínku ze svého života, ale když došlo na tuto scénu, vrátila se mi a opravdu mě zasáhla," vysvětloval později pro magazín People.

Na zajímavé momenty z filmu Duch se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: people.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu