Close search

Klíč ke štěstí: Neočekávejte od života to, co sami v sobě nemáte

pixabay Zdroj: pixabay

Lidé se někdy mylně domnívají, že smysl života se dá najít. Jenže většinou kdo hledá nic nenajde. Když jdete hledat houby, pravděpodobně nic nenajdete. Když je ale jdete sbírat, během chvíle máte plný koš. Tak je to i se štěstím, chcete-li smyslem života.

Štěstí nelze najít

Je omyl myslet si, že smysl života nebo své štěstí najdu až s tím správným partnerem nebo až vyhraju ve sportce. Tento přístup je už od základu špatný a pokud ho někdo má, bude hledat do konce života. Lidé žijí v omylu, když si myslí, že na svět přišli, aby vyhledávali jen zábavu, podmíněnou radost nebo to, kde se budou cítit dobře. S tímto názorem většinou přicházejí do svého partnerství, takže chudák partner který není dostatečně zábavný, nemá moc šancí na úspěch.

Pokud někdo lpí na povrchnostech, je i jeho život povrchní a vyhledává povrchní vztahy, i když by rád prožil hluboký cit. Život jde ruku v ruce s osobním vývojem člověka, což se potom odrazí i na vztazích dotyčného. Nejdřív by měl chtít člověk dodat svému životu jakousi hloubku, to znamená nalézt smysl života.

Věční hedači

Lidé si ale neuvědomují, že smysl života mohou objevit už teď hned ve svých životech. Neměli by si nalhávat, že se začnou vyvíjet až s novým partnerem, protože ten stávající partner jim vývoj neumožňuje. Tím akorát obelhávají sami sebe a uspokojuje je pocit, že nic nemusí a zároveň proto mají super alibi.

Až člověk objeví smysl života, pochopí, že se všechno děje z nějakého důvodu a hlavně pro jeho dobro. Lidé si přestanou stěžovat na těžký osud, protože už budou chápat, že bez zkoušek osudu to v podstatě nejde. Celý život se učíme a procházíme zkouškami, jako ve škole. Když nějakou nezvládneme, musíme  ji opakovat a tak pořád dokola.

Životní zkoušky

Jedná se i o pochopení různých druhů lásky. Většinou mají lásku lidé spojenou s příjemnými věcmi, ale život není černý nebo bílý, takže neexistuje jen láska, nebo nenávist, dobro, nebo zlo. Proto i v partnerství je důležitý konflikt, skrze něhož také můžeme objevit smysl života. Většinou nás učí nejvíce právě naši partneři a i když to někdy bolí, musíme si uvědomit, že se to všechno děje  jen pro naše dobro.

Naši partneři tu nejsou ale od toho, aby nám usnadňovali život nebo aby uspokojovali naše potřeby. Když objevíme jedinečnost svoji, svého partnera a společného vztahu, můžeme objevit ten smysl našeho soužití teď hned. I když třeba zrovna prožíváte doma krizi. Většina vztahů totiž končí proto, že v nich lidé nedokázali objevit hloubku. Nechtěli se vyvíjet, aby tu hloubku mohli sami objevit v sobě i v partnerovi a naříkali na osud, jak je zlý, když jim do cesty přivedl zase špatného partnera.

Objevujte v sobě

Proto všechny atributy, které od života očekáváte, anebo hledáte u svého vysněného partnera, nejdříve objevte sami v sobě. A nebojte se změny. Každá rána, která vás v životě potká vám pomůže rozpustit staré vzorce chování, které vás tolik brzdí.

 

Nejčtenější články