Close search

Kevin Costner o pošťuchování s Hollywoodem: Legendární film Tanec s vlky má 30 let od premiéry

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Tanec s vlky se nerodil lehce a jeho autor Michael Blake nenaštval jenom svého dobrého kamaráda Kevina Costnera, ale také celý Hollywood.

Všichni máme kamarády, s kterým jsme začínali a čekali na to, kdo se první dostane do cíle. Je spousta našich přátel, kteří zůstali za námi, a snažíme se najít způsob, jak jim pomoct," vypráví slavný herec a režisér v pořadu Grahama Nortona na BBC.

Jak naštvat Hollywood

Michael Blake, jeden z jeho dobrých kamarádů, se chtěl stát scénáristou, takže mu Costner domluvil spoustu setkání s důležitými lidmi. Jenže to moc nepomohlo, protože všichni mu pak referovali, že je Michael vytočil a ze spolupráce nic nebude.

Vždycky si stěžoval, že nenávidí Hollywood a všechny lidi v něm. Řekl jsem mu: Snažím se ti pomoct, ale někteří lidé, o nichž nemluvíš hezky, jsou mí přátelé. Možná jen to, co jsi napsal není tak dobré. Něco mi odpověděl a překročil tím hranici. Vím jen, že ho pak držím u zdi a říkám mu: Můžeš prostě přestat všechny shazovat?" vzpomíná Costner s tím, že si myslel, že tohohle kamaráda právě ztratil.

Za týden zvoní telefon a na druhé straně je Michael, který nemá kde bydlet. I když to Kevinovi není moc po chuti, nechá ho u sebe. Vždy v noci psal a na druhý den se hostitele ptal, jestli si to nechce přečíst. Jenže ten mu odpověděl: „Se.u na to! V žádném případě."

Od mývalů k vlkům

Tak to šlo několik měsíců. Pak Costnerova žena namítala, že je u nich návštěva už dlouho a musí jít pryč. „Požádal jsem ho, aby odešel. Nechal tady všechno své psaní, vrátil se do Arizony, střílel mývaly a začal pracovat v čínské restauraci. Myl tam nádobí a když jste někdy v nějaké pracovali, tak víte, že je ho hodně."

Zůstali ale v kontaktu a když spolu telefonovali, Michael se neustále ptal Kevina, jestli si přečetl, co napsal. Ten se k tomu nikdy neměl. Michal byl na něj naštvaný, ostatně asi jako na všechny, měl spoustu práce a byla mu zima. Kevin mu poslal spacák a nějaké teplé oblečení. Pak mu to nedalo a pustil se i do čtení. A objevil Tanec s vlky.

Nikdy jsem na nikoho nebyl víc hrdý. Řekl jsem mu, že to dokázal. Nevím ještě, jak to udělám, ale určitě to natočím," dodává Costner. Tanec s vlky (1990) nakonec jen v kinech utržil 424 milionů dolarů a byl čtvrtým nejúspěšnějším filmem roku. Získal sedm Oscarů, jeden právem patří Michaelu Blakeovi, který napsal scénář podle své knížky. Byl to jeho největší úspěch a patrně i jediný.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu