Close search

Jste přehnaně poslušní nebo naopak vzpurní? Odkud pramení problémy s autoritami

pixabay Zdroj: pixabay

Střídáte zaměstnaní a přicházíte na to, že je to všude stejné. Ať už vám dělá šéfa muž, nebo žena, máte s nimi vždy nějaký problém. Ohýbáte před nimi zbytečně záda, nedokážete s nimi komunikovat na rovinu nebo ve vás pění krev, když vám něco přikáží? Podle všeho máte problém s autoritami.

Pošlušní vs. neposlušní

Jsou různé situace, které vás mohou ve vztahu s vaším nadřízeným potkat. Někdo je podrážděný a neuznává svého šéfa ani jeho nápady a příkazy prostě jenom proto, že pochází od něho. Se šéfem se dostává do zbytečných konfliktů a jeho pracovní efektivita tím klesá.

Další typ člověka zase může být neustále ve stresu, že udělá chybu, za kterou ho bude šéf kritizovat. Chce se za každou cenu zavděčit a těžce snáší kritiku. Tito lidé jsou většinou nesamostatní, nejsou tvůrčí a jejich pracovní efektivita také není zrovna nejvyšší.

Co říká psychoanalýza

Tyto vztahové vzorce však lidé mají i v běžném životě a pocházejí z dětství. Podle psychoanalýzy se vztahy k autoritám formují s rodiči v období tzv. oidipovského komplexu mezi třetím a šestým rokem života, kdy se utváří základ pro to, jaké budeme v budoucnu osobnosti. Někdo se na autoritářské chování rodičů, většinou otce, naučil reagovat vzpouzením se a toto pak aplikuje i v dospělém životě.

Někdo se zase naučil být až přehnaně poslušný a tento rys mu také zůstal až do dospělosti, jen místo rodičů se ohýbá před autoritami v práci. 

Podívejte se pravdě do očí

Pokud máte problém s nadřízenými, který se za vámi celý život táhne, podívejte se na své rodiče. Ty pro nás, i když se to mnohdy nezdá, představují určité základní archetypy. Sepište si tedy vlastnosti vašich rodičů, které vám nejvíc vadí a zamyslete se také, proč vám některé druhy vadí.

Potom se zeptejte sami sebe, ve kterých situacích se takto chováte i vy. Nenechte se odradit svojí první reakcí ega, které vám bude našeptávat, že vy nic, vy muzikant, vy přece nemáte vlastnosti jako vaši rodiče. Ptejte se dál, dokud si neuvědomíte, že ty vlastnosti, které vám vadí, máte i vy. Není to samozřejmě vaše vina, je to způsobeno DNA, která určité návyky přenáší ve vaší rodové linii už po několik generací. Vaše chování i chování rodičů je následkem toho, co si všichni nesete v podvědomí. Například neschopnost získat přirozenou autoritu, nesnášet falešné autority a tak podobně.

Uvědomění

K uvědomění si toho, že si život tvoříte sami tím, co vyzařujete, vede poměrně složitá cesta. Někdo to pochopí hned a změní svůj naučený vzorec chování snadno, někdo se tím prokousává roky a bez pomoci psychoterapeutů by toho ani sám nebyl schopen.

Stačí tedy na tom pracovat, číst knihy o zákonech rezonance, které vám odhalí pravdu, která zní, že lidé kolem vás jsou pouzí herci, kteří vám ukazují, co děláte ve svém životě špatně. I když se odstěhujete do Ameriky, kde nastoupíte do práce, stejně vás tato vaše nevyřešená věc dožene. Stačí jen změnit návyk ve vaší mysli a i okolí se k vám začne chovat jinak.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu