Close search

Jsou vaše přátelství opravdová? Dodržováním těchto zásad jich docílíte

pixabay Zdroj: pixabay

Každý z nás má okruh lidí, se kterými se občas sejdeme, o některých se dozvídáme novinky jen ze sociálních sítí, ale s některými nám je natolik dobře, že je považujeme za skutečné přátele. Jaké jsou znaky opravdového přátelství a co dělat, aby nám vydrželo?

Buďte dobrým přítelem

Měli byste začít u sebe a řídit se pravidlem “Nedělat druhým to, co nechci, aby druzí dělali mně.” To je odvěké moudré pravidlo, které stoprocentně funguje. Pokud chcete po příteli, aby nevypustil žádné tajemství, které mu svěříte, nesmíte to dělat ani vy. Stejně jako je to s upřímností k druhému člověku - příteli. Pokud kamarádce neřeknete, že má v zubech kus špenátu, ani ona vás na to příště neupozorní.

Na neupřímném vztahu nemůžete vybudovat opravdové přátelství. Kamarádovi vždy řekněte svůj názor, i kdyby ho to mělo zranit. On se z toho otřepe a bude si vás o to víc vážit. Přitakávat mu může cizí člověk na večírku, ale vy jako pravý přítel vždy vykládejte pravdivé karty na stůl.

Chcete pro něho jen to nejlepší

Je to jako v partnerství. Úspěch manžela/manželky je i náš úspěch. Stejně tak přítelovi přejeme jen to nejlepší, i kdyby nám to v ten moment mělo přijít nepatřičné. Pokud kamarádovi přejete úspěchy ve škole, v práci a v rodině jen na oko, nejedná se o skutečné přátelství. Také se za přátelství nepovažuje to, když se držíme osoby, o které víme, že nás nikdy v ničem netriumphne. Takoví lidé si akorát na tom druhém léčí svoje ego a pocit méněcennosti.

Jste na stejné vlně

Máte stejný smysl pro humor, podobné názory na život, líbí se vám stejná hudba. Zkrátka jste na stejné vlně a máte se pořád o čem bavit. Hlavně vás konverzace s vaším parťákem baví a nabíjí pozitivní energií. Přátelství založená na vztahu upír-oběť nemá moc šancí na úspěch a dřív nebo později se “vysátý” jedinec otočí ke svému energetickému upírovi zády.

Nebojíte se mluvit o všem

Pokud děláme pro druhého nějaký skutek, neměli bychom za to nic očekávat. Měli bychom především dělat radost rádi a nezištně. Pokud tomu tak není, stává se z přátelství, stejně jako v milostných vztazích, výměnný obchod. Jako praví přátelé byste měli být připraveni a ochotni vždy svému kamarádovi pomoci, ať už je v jakékoliv životní situaci. Taková přátelství, kde panuje harmonie jen do doby, než se objeví první problém, nejsou skutečná. I když se na sebe několik dní budete zlobit, víte, že je mezi vámi hluboké pouto, které vás zase spojí dohromady a zároveň posílí. S pravým přítelem bychom se měli umět bavit úplně o všem, aniž bychom se báli, že nás odsoudí.

 

Nejčtenější články