Close search

Je možné odpustit nevěru a znovu partnerovi důvěřovat?

www.pixabay.com Zdroj: www.pixabay.com

Bohužel s nevěrou se potýká stále více vztahů. Zdali je to dobou, kdy jsou uvolněnější mravy nebo se o tomto problému prostě jen víc mluví, můžeme pouze polemizovat. Ale co si v takové situaci počít? Je vůbec možné udržet, po takto bolavém momentu, nadále fungující vztah?

Asi nejtěžší je odhalená nevěra ve vztahu kde jsou děti. Při ukvapeném řešení to totiž odnášejí hlavně ony. Lidé v tomto případě nemohou vzniklou situaci řešit tak radikálně, jak by třeba reagovali jako svobodní. Pokud oba ještě dávají vztahu šanci, většinou se snaží situaci řešit jinak než hned ze vztahu odcházet. Bohužel ten, který je ve vztahu podváděným má se znovuzískáním důvěry obvykle velké potíže.

Základem je si promluvit a snažit se zjistit, proč k nevěře vůbec došlo. Ve většině případů nevěra do vztahu nepřichází z ničeho nic. Často tomu předchází dlouhodobá nespokojenost jednoho z partnerů. Lidé často říkají a naznačují druhému, že je něco, co je trápí a chtějí to změnit. Pokud nedostanou pozitivní odezvu, přepadá je pocit marnosti. Přijde jim, že nejsou pro svého milovaného dostatečně důležití. Tímto dochází k narůstání jejich potřeby být někým obdivován.

Pokud takto nespokojený partner potká někoho, kdo má pro něj pochopení. Zjišťuje, že tento člověk ho vyslechne, má pro něj vlídné slovo a navíc se přidají sympatie. Chybí už jen malinko a může tento zprvu třeba pouze přátelský vztah přerůst ve vztah milostný. A nevěrný se stane snadno i ten, který to dosud mohl razantně kritizovat a tvrdit, že jemu se to nikdy stát nemůže.

Pokud k provalení nevěry dojde a partneři jsou odhodláni spolu zůstat. Měli by vycházet z toho, že za danou situaci mohou z části oba dva. Pokud si o věci promluvíte otevřeně mezi čtyřma očima, máte šanci do vztahu důvěru navrátit. Samozřejmě pokud se nejedná o „chronického sukničkáře“, který prohání jiné ženy i když ve vztahu všechno klape.

Zaměřte se na důvody nevěry. Nechte protějšek mluvit, snažte se jej nepřerušovat a i vy se svěřte se svými pocity. Pokud se začnete zabývat příčinami, kvůli kterým se nevěra stala, jste na dobré cestě. Je to ten nejvhodnější způsob, jak si ve vztahu nevěru odpustit. Tyto příčiny se na sebe mohou pomalu nabalovat i několik let, možná budete překvapeni, kam až při povídání zajdete.

Rozhodně byste neměli začínat odpuštění nevěry tím, že budete chtít do detailu vyprávět co, jak a kde dotyčný s cizí osobou prováděl. Tím si akorát můžete ještě víc uškodit a vrátka k navrácení důvěry úplně zavřít.

Dále by se měli partneři snažit ty nejzávažnější důvody nevěry ze vztahu odstranit. Měli by si více promluvit o svých vzájemných potřebách. Tím, že o těchto věcech budete mluvit, řešit je, napravovat je a plnit, spíš docílíte harmonického vztahu. A tím postupně dojdete i k odpuštění a znovuzískání důvěry.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu