Close search

Jak pečovat o vztah, aby neskončil po první krizi a vydržel co nejdéle

pixabay Zdroj: pixabay

Každý někdy zažije ve vztahu krizi. Kdo říká, že ne, pravděpodobně ji teprve zažije. Skrze konflikty s partnerem můžeme totiž prohloubit náš vztah, aniž bychom to tušili. Po každé bouřce vždycky vyjde slunce a svítí silněji než na začátku. Proto se vyplatí vydržet a neutíkat hned při první přeháňce.

Pamatujte, že nesmíte ztratit lásku, pozornost a úctu vůči sobě i partnerovi. To, jestli vám váš partner připadá báječný nebo nesnesitelný, je jenom váš úhel pohledu, takže je to vždy o vás a nikdy o něm. Dá se říci, že to, co nejvíc chybí ve vašem vztahu, je uznání toho druhého.

Dávejte najevo, že si ho vážíte

Měli byste denně partnerovi dávat skutky najevo, jak moc si vážíte jeho přítomnosti. Měli byste ho ujistit, že vedle vás je místo jen pro něj a pro nikoho jiného. Když on smí hrát tuto výjimečnou roli ve vašem životě, určitě ji bude hrát rád a s velkou chutí. Vždy pak bude rád stát na vaší straně. Když si ovšem necháte otevřená zadní vrátka a při každém nedorozumění budete zmiňovat, že můžete klidně odejít k někomu jinému, nemá žádný důvod s vámi déle zůstávat, protože cítí, že si ho nevážíte.

Nemějte přehnané nároky

Nikdy nejde o to, co pro vás partner dělá. Nejdůležitější je, že vy si všímáte, co všechno pro vás dělá, a že to neberete jako samozřejmost. Jde o to uznání. Uznání toho, jak je pro vás důležitá už pouhá přítomnost toho druhého, když vám věnuje svůj čas. Pokud si však myslíte, že by pro vás měl partner dělat víc, podívejte se na vaše požadavky jeho očima, zda je toho vůbec schopen.

Vzájemné posilování

Když s vámi váš partner sdílí vaši bolest, prochází s vámi vaše smutky a nemoci, unese vaši pravdu a převezme za vás otěže, když vy už nemůžete dál, pak má váš vztah šanci na přežití. Pokud vás všechny zkoušky a bouře vzájemně posilují, pak se můžete považovat za nejšťastnějšího člověka na světě, že jste si dokázali vybrat takto báječného partnera. Tím jste i vy báječní a je vám už jasné, že dostávat můžete jenom to, co dokážete sami dát.

Cesta ke štěstí

Pokud je váš partner pro vás nejdůležitější, i vy pro něho budete nejdůležitější. Dejte mu svobodu, aby si mohl o sobě sám rozhodovat. Radujte se z každého úspěchu vašeho partnera, jako by to byl váš úspěch. I když někdy nemusíte věřit tomu, co dělá, ale nikdy nepřestávejte věřit v něho.

U partnera zaměřte svoji pozornost jen na to pozitivní, co chcete, aby narůstalo. Dávejte energii vlastnostem, které se vám líbí, buďte nadšení a projevujte svoji radost. Naopak neposilujte to, co se vám na něm nelíbí. Tím, že budete mluvit jen o dobrých stránkách svého partnera, se váš vztah posílí a vy budete šťastní.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu