Close search

Citlivě a bez lhaní: Jak oznámit rozvod vašemu dítěti?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

V České republice se rozpadá každé druhé manželství. Někdy jde o manželství s dětmi. Pokud se s vaším protějškem už nemůžete snést a víte, že se schyluje k rozvodu, měli byste to svému potomkovi oznámit. V tomhle případě platí jedno heslo. Hlavně s citem.

1. Nesoupeřit a nekupovat si je

Rodiče začnou v tomto nelehkém období soupeřit o své děti, věnují se jim mnohem více než dřív. Kupují jim drahé dárky a snaží se je všelijak podplatit, získat na svou stranu a pomlouvají sebe navzájem. Ale je to snad vůbec to nejhorší, co můžou dělat. Děti mají oba své rodiče stejně rády a na jistotě jim jistě nepřidá, když mezi sebou budou soupeřit o jejich přízeň.

2. Neházet na ně vinu

Je mnoho dětí, které si myslí, že se rodiče rozvádí kvůli němu. Takové domněnky jim ihned vyvracejte a dejte naopak najevo, že to tak není. Ovšem nikdy svého partnera před dětmi nepomlouvejte.

3. I hladký rozvod zanechá bolest

Bouřlivý rozvod plný hádek a bouchání dveřmi je utrpením nejenom pro vás, ale i pro vaše děti. Ovšem i hladký rozvod zanechá v jejich duši šrámy. Když se dva hádají, dítě vidí, že něco není v pořádku. Pokud jde vše bez hádek, ale i bez vysvětlení, je to pro vaše dítě možná ještě víc nepochopitelné. Vždyť je vše v pohodě, tak proč se rozchází?

4. Jak to říct?

S pravdou je nejlepší jít ven hned. Žádné odkládání, tutlání a vymlouvání. Děti rozhodně nejsou hloupé a nedají se obalamutit. Měli byste si promluvit s vašimi potomky společně vy i váš manžel a říct jim narovinu, kvůli čemu se rozvádíte. Samozřejmě by to mělo být přiměřené jejich věku. A ujistit je, že je máte oba rádi a že to tak zůstane i po rozvodu.

5. Děti introverti

Pokud jsou vaše děti introvertní, snáší stres zcela jinak. Nesvěřují se a málo dávají najevo svůj smutek, až to vypadá, že je jim to buřt. Začněte sledovat jejich chování. Můžou se obrovsky trápit, ale nedávají to znát.

Kousání nehtů - zlozvyk značící nejistotu a nervozitu.

Nemluvení – nemá buď o čem, nebo se mu nechce. Rozvod zcela zničil jeho dosavadní svět a tak se před ním uzavřel.

Apatie – vše je mu ukradené, ale přitom je uvnitř nervózní. Klasický maskovací manévr. „Děje se něco?“ „Nic.“ Ale ve skutečnosti se toho uvnitř vašeho potomka děje neuvěřitelně moc. Zkuste si pořádně promluvit, a pokud ani to nezabere, vyhledejte pomoc dětského psychologa.

 

Nejčtenější články