Close search

6 pravidel pro šťastný vztah

www.pixabay.com Zdroj: www.pixabay.com

Vydržíte ve vztahu pouze pár měsíců? Ve chvíli, kdy přejde počáteční zamilovanost máte sto chutí svou drahou polovičku opustit? Nebo patříte do skupiny těch, co jsou po pár měsících odloženi? Proč někomu klape soužití v páru jako hodinky a někdo ne a ne najít toho pravého? Kde je klíč k trvalému a spokojenému vztahu? Zkusíme vám poradit.

Zůstaňte sama sebou

Ve vztahu se často právě ženy snaží partnerovi ve spoustě věcí přizpůsobit. Chtějí s ním trávit co nejvíce času a sdílet spolu všechen volný čas. Ale pozor, tohle může jednoho brzy omrzet. Nechte si své zájmy a přátelé. Pokud budete na partnerovi lpět a nebudete mít vlastní život, brzy se mu můžete zprotivit. Každý má rád trochu té nepolapitelnosti, mírná nedostupnost udrží příjemné napětí a váš muž vás bude mít potřebu neustále dobývat.

Pozor na odcizení

Když jsou spolu dva lidé déle, mají náročnou práci, spoustu povinností, v nejtěžším případě malé děti. Mají tendenci schovávat se před problémy ve vztahu za svou vytíženost. Nahrává k tomu i dnešní životní styl, kdy jsou lidé pohlcení prací, dojížděním do zaměstnání, večer se věnují sledování televize. Časem pak mnohdy partneři zjišťují, že se vlastně jen míjejí. Pokud spolu hovoří, tak pouze o provozních a organizačních věcech domácnosti.

Partneři jsou tak nezřídka spíše v roli spolubydlících, než milujících partnerů. Proto je dobré investovat do vztahu alespoň několik hodin týdně, dodržovat například jednou týdně společnou večeři v restauraci nebo třeba společnou procházku. Během těchto aktivit máte čas probrat, co vás trápí. Včas vyřčené problémy se pak nemají tendenci hromadit a způsobovat pak daleko větší potíže.

Neztrácejte smysl pro humor

Zavtipkovat může být někdy vhodný způsob, jak odlehčit napjatou situaci, a to především když si dokážete udělat legraci sami ze sebe. Pro mnohé páry může být humor pomocníkem, jak obrousit ostré hrany běžného dne. Někdy vlastní způsob vtipkování a humoru, který mají rádi a jemuž rozumí jen partneři navzájem, mohou být pojítkem ve dvojici. Zároveň můžou vztah zdravě nabíjet pozitivní energií.

Slova nestačí i činy jsou potřeba

Podle psychologů probíhá jen 10 % komunikace slovy. Zbytek prozradí naše chování. Místo ujišťování slovy, jak svůj protějšek máte rádi se zaměřte raději na to, abyste to řekli beze slov. Třeba ohleduplným chováním, udělejte si na partnera opravdu čas. Také můžete dělat pro druhého různé drobnosti, které třeba nečeká, a které mají mnohdy blahodárný vliv na společné soužití.

Naučte se dělat kompromisy

Ve vztahu nejde o to, kdo bude mít poslední slovo nebo kdo napíše poslední smsku. Spokojení partneři usilují o vyvážený poměr moci. Jsou třeba schopni se dohodnout, i co se týče domácích prací, bez jejich přesného rozdělení a vymezení, kdo bude mít co na starosti. Důležitější než množství problémů je pro vztah to, jak se dovedou partneři s problémem vyrovnat. Ve šťastném vztahu se partnerská dvojice pokouší najít společné řešení, od kterého se může odrazit, než se snažit za každou cenu neustoupit ani o milimetr.

Občas ve vztahu riskujte

V počátku zamilovanosti máte oči jen pro sebe, nemáte potřebu moc žárlit, protože jste oba na obláčku lásky a trávíte všechen čas spolu. Později však začínáte mít strach a stavíte proto pevnosti a barikády. Nechcete třeba riskovat a souhlasit s tím, aby partner jel na pánskou jízdu s kamarády, začínáte žárlit a bát se, aby nepotkal někoho, kdo by váš vztah ohrozil. Pokud se ve vztahu nebudete zase až tak bát a budete zdravě riskovat, je to znamení, že jste na dobré cestě zůstat šťastní.

 

Nejčtenější články