Close search

Žlutý cirkus na kolech. Jak vůbec šlo přežít cestu trabantem přes Afriku?

tamazpet.transtrabant.cz Zdroj: tamazpet.transtrabant.cz

Projet Afriku křížem krážem rozhodně není žádná legrace. I když tento kontinent skýtá obrovské množství krás a jedinečným míst, klimatické podmínky rozhodně nepatří k těm nejpříznivějším. Na takovou cestu by se mnozí vydali jedině v obrněném a zcela klimatizovaném autě. Avšak skupina dobrodruhů si postavila hlavu, že tuhle cestu zvládne i v pouhém trabantu!

Nadšenci do cestování a hlavně lidé, kteří chtějí překonávat výzvy, se vydali v roce 2009 na cestu napříč Afrikou. V jednom z nejprimitivnějších aut, u kterého nikdy není jisté, jestli vůbec nastartuje a už vůbec nenabízí žádné vymoženosti moderního světa, projeli po Africe skoro 20 tisíc kilometrů. Trabant se jednoduše stal jejich volbou a ještě jednou výzvou navíc. 

Proč se ale rozhodli vydat na takovou cestu? Podle svých slov chtěli jednoduše jít po stopách Zikmunda a Hanzelky. Když se těchto dobrodruhů ptali, proč tam chtějí vůbec vyrazit, když tam nikdy nebyli. Lidé v té době podobnou cestu považovali za nemožné a na to i reaguje i žlutý cirkus, který se rozhodl bořit mýty a záhadnou Afriku si prohlédnout osobně zblízka.

Projet celkem jedenáct afrických států rozhodně nebylo jednoduše. Skupina cestovatelů se potýkala s horkem, únavou, zákeřným pískem i zrádnými poruchami, které jejich cestu zpomalovaly. Přesto svůj africký příběh dopsali a navázali na něj s pomocí dalších dobrodružství na jiných kontinentech. Film Trabantem tam a zase zpátky vstoupí 11. dubna do českých kin a ukáže divákům v plné kráse Indii, Himaláje i diktátorské praktiky.

Přečtěte si ve fotogalerii zajímavosti k jejich jedinečné cestě. 

Nejčtenější články