Close search

Z prasete umělkyní. Pigcasso prodává své obrazy za desetitisíce

pigcasso.org Zdroj: pigcasso.org

​Prase se díky své vášni pro umění stalo skoro přes noc světoznámým umělcem. Zvíře, které si vysloužilo jméno Pigcasso teď za peníze prodává své obrazy po celém světě.

Dalo by se říct, že toto prase se dokázalo poprat s osudem a vytěžit z něj to nejlepší. Pigcasso totiž měla původně skončit na jatkách nedaleko jihoafrického Kapského města. Před jistou smrtí ji ale zachránila ochránkyně zvířat Joanne Lefson. Ta se ujala Pigcassa a její sestry a přivedla je na svoji farmu ve městě Franschhoek.

Joanne si po nějakém čase všimla, že prase projevovalo nebývalý zájem o dělnické štětce. Údajně to byla jediná věc, kterou se nikdy nepokusila sežrat nebo zničit. Proto se jí ochránkyně zvířat rozhodla ke štětcům přidat plátno a první výtvory už byly na světě.

Pigcasso je nyní nejspíš jediným prasetem na světě, které se věnuje malbě. Ve svých necelých dvou letech se už stala autorem obrazů, které se prodávají za desítky tisíc korun. Její nejdražší malba, která se nese v barvách britské vlajky, si vysloužila název Brexit a prodala se za více jak padesát tisíc korun.

Podle slov její zachránkyně je Pigcasso navzdory svému úspěchu velmi skromná. Nezajímá ji prý nic kromě jídla, spaní a malování. A není divu, když si jako prase tak dobře malbou vydělává na své živobytí.

Nejčtenější články