Close search

Vesnice nabídla odměnu za rozluštění tajemného nápisu na kameni. Přes 230 let stará záhada konečně padla

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Skála v bretaňské vesnici Plougastel-Daoulas na severozápadě Francie roky lákala odborníky. Ne však geology, ale spíš historiky a lingvisty, protože je na ní napsán nerozluštitelný tajemný nápis. Nyní se ho konečně podařilo dešifrovat.

Po světě lze najít spoustu tajemných kamenných útvarů, které nám dnes nedávají úplně smysl, i když v době vzniku mohly být pro mnoho lidí alfou a omegou jejich životů. Jedním takovým artefaktem je nápis na skále nedaleko bretaňské vesnice Plougastel-Daoulas.

ROC AR B ... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL ... R I OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK ... AL,“ píše se na skále, která je suchou nohou dostupná jen za odlivu. Pokud jste hned pochopili, co to znamená, můžete si pogratulovat.

Souboj překladatelů

Záhada trvá už 4 až 5 let, od doby, kdy byl kámen objeven. Byť písmena jsou používaná i dnes, nelze uspokojivě přečíst jednotlivá slova. Na skále jsou vyryty dva letopočty – 1786 a 1787, které zhruba odpovídají konstrukci pevnosti Corbeau, postavené na ochranu nedalekého města Brest. Ale víc informací k ruce není.

Místní nazvali honbu za překladem Champollionova záhada - podle francouzského archeologa Jean-François Champolliona, který s pomocí Rosettské desky jako první rozluštil egyptské hieroglyfy a stal se zakladatelem egyptologie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Le Monde (@lemondefr),

Lidé říkají, že to je baskičtina, jiní zase tvrdí, že je o starou bretonštinu,“ zmiňuje pro agenturu AFP Dominique Cap, starosta Plougastel-Daoulas. Loni v květnu proto obec vyhlásila odměnu 2000 euro (přibližně 54 000 korun) tomu, kdo alespoň přibližně přeloží tajemný text.

Záhada špatného plavce

Výsledek byl nyní konečně oznámen. Porota se rozhodla vybrat z 61 návrhů, které dorazily i Thajska nebo USA, dva finální, jež patrně nejlépe sedí k domnělému významu nápisu a jejich smysl byl podobný. Ani jeden z výherců, kteří si 2000 euro rozdělili, nepřišel s úplně přesným překladem, ale patrně jde o nápis oznamující, že se jeho autorovi utopil někdo blízký.

Kdo, jak a kdy, to zatím není jasné. Záhada nápisu nekončí. Místní úřady, které i tohle částečné rozluštění považují za krok vpřed, možná časem vyhlásí další soutěž také na objasnění těchto informací.

Zatím si můžete lámat hlavu i nad dalšími světovými kamennými záhadami. Víc najdete v GALERII:

 

Nejčtenější články