Close search

Thor Heyerdahl před čtyřiceti lety přepsal historii: 6100 kilometrů z Maroka na Barbados přeplul na rákosovém člunu

kon-tiki.no Zdroj: kon-tiki.no

Sedmnáctého května 1970 vyrazil norský etnograf a dobrodruh Thor Heyerdahl na 6100 kilometrů dlouhou plavbu jenom na prostém rákosovém člunu. Za 57 dnů přeplul Atlantický oceán a změnil historii.

Nebyla to jeho první náročná výprava. Tu patrně nejslavnější, s názvem Kon-Tiki, uskutečnil v roce 1947 a kromě úspěšné knihy o ní vznikl o oscarový dokument. Heyerdahl chtěl dokázat, že obyvatelé Jižní Ameriky mohli osídlit Polynésii ještě před Kryštofem Kolumbem. Vydal se na plavidle postaveném starým způsobem z Peru přes Pacifický oceán a po 101 dnech a 6980 kilometrech bezpečně dorazil do Polynésie.

Objev na Velikonočním ostrově

Heyerdahl, původním vzděláním zoolog a geograf, pocházel z rodiny pivovarského sládka a celý život se zajímal o přepojení lidí v předkolumbovském období. Proto uskutečnil několik expedicí, kterými chtěl dokázat, že i starší kultury byly schopné překonávat velké vzdálenosti, byť měly k dispozici jen primitivní prostředky.

Ale za to byly tyto prostředky velice účinné, jak Heyerdahl sám zjistil. Když koncem šedesátých let na Velikonočním ostrově objevil vyobrazení rákosových člunů, domníval se, že díky nim v prehistorických dobách byly v kontaktu obyvatelé různých kontinentů, kteří překonávali fantastické vzdálenosti jenom na malých plavidlech.

Rozhodl se uskutečnit expedici Ra, pojmenovanou podle staroegyptského boha Slunce, a chtěl přeplout z Maroka na Barbados. Nechal postavit plavidlo z rákosu, přesně ve starém stylu. Jenže po třech týdnech cesty rákos nasákl velké množství vody a Heyerdahl z bezpečnostních důvodů výpravu předčasně ukončil. Pravděpodobně by ale člun zbytek cesty vydržel.

Na druhý pokus povolal opravdové odborníky - ajmarské indiány od bolivijského jezera Titicaca, kde se umění stavby rákosových plavidel pěstuje dodnes.

Na rákosu přes oceán

Zatímco expedice Ra potvrdila domněnky škarohlídů a vědců udržujících naživu teorii, že v předkolumbovské době nemohl mezi Středomořím a Latinskou Amerikou existovat kontakt, její následovník jim vzal vítr z plachet.

Heyerdahl vyrazil z Maroka na člunu Ra II před čtyřiceti lety, 17. května 1970, a o 57 dnů později přistál na Barbadosu. S pomocí ajmarských indiánů postavené plavidlo vydrželo bez úhony celou 6100 kilometrů dlouhou trasu.

Dalším důležitým významem výpravy Ra II bylo, že Heyerdahl se svou posádkou cestou posbíral spoustu důkazů o znečištění Atlantského oceánu. Šlo především o ropné hrudky. A důsledkem bylo přijetí Mezinárodní úmluvy o zamezení znečištění moří z lodí.

Nejčtenější články