Close search

Starověké legendy založené na skutečnosti: Most opičích válečníků mezi Indií a Srí Lankou nebo hvězda na návštěvě

Wikimedia Commons/THK, CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/THK, CC BY-SA

Ne všechny mystické příběhy z dávných dob se zrodily jen ve fantazii svých vypravěčů. Mnohé mají ke skutečnosti blíž, než by se mohlo zdát.

Prastaré eposy a záznamy dávno mrtvých učenců obsahují střípky pravdy, byť hýří neuvěřitelnými hrdiny a událostmi, před jejichž nápaditostí blednou i hollywoodští scénáristé.

Bitva bohů a úchvatné jezero

Kmen severoamerických indiánů Klamath věřil, že jezero Crater Lake v Oregonu bylo kdysi vysokou horou jménem Mazama. Tehdy na ní sídlil Llao, jejich bůh podsvětí. Když se zapojil do epické bitvy s nebeským bohem Skellem, oblohu pokryly oheň a síra. Llao boj prohrál a vrátil se do podsvětí. Skell na něj shodil horu, uvěznil ho navždy a na toto vězení umístil nádherné modré jezero.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 🗺️ << Fantastic Kingdom >> 🛩️ (@fantastic.kingdom),

Mýtus? Ne tak docela. Ve skutečnosti popisuje, samozřejmě svým vlastním a květnatým způsobem, sopečnou erupci, která se odehrála před 7 700 lety. Obrovská nádrž magmatu roztrhla zemskou kůru, vytvořila díru do krajiny a mohutný kráter se naplnil dešťovou vodou.

Geologové o ní tvrdí, že byla 40krát masivnější než kataklyzma z května 1980, kdy výbuch Mount St. Helens způsobil nejničivější sopečnou katastrofu moderní historie - zemřelo při ní 57 lidí, tisíce zvířat a zkáza zlikvidovala 230 kilometrů čtverečních lesa.

Legendární opičí most

Starověký indický epos Rámájana, jenž je připisován mudrci Válmíkimu, se řadí po bok slavné Mahábháraty, která patří mezi základní literární díla historie lidstva. Hlavní příběh Rámájany popisuje strašlivý souboj boha Rámy s démonem Rávanem, jenž unesl jeho manželku Sítu na ostrov Srí Lanka. V tažení za vysvobozením mu pomáhá opičí přítel Hanumám, který se svými bojovníky postavil plovoucí most mezi Indií a Srí Lankou, po jehož přechodu porazili krále démonů Ravanu.

Velkolepý příběh je sice plný fantazijních prvků, ale onen most skutečně existuje. Letecké průzkumy jasně ukazují 48 kilometrů dlouhý úsek vápencových bloků a písku, který se táhne mezi oběma pevninami.

Most (jeho obrázek je v úvodu článku), který se pravděpodobně stal inspirací pro prastarou hinduistickou legendu, se v některých částech ponořil jen několik metrů pod vodní hladinu. Nad vodou byl až do 15. století, když jej poničil obrovský cyklón.

Návštěva z vesmíru

Na přelomu prvního a druhého tisíciletí našeho letopočtu, přibližně kolem roku 1006, pozorovali astronomové z celého světa neobvyklý úkaz, který nazvali hvězdou na návštěvě. Perský učenec Avicenna tyto události podrobně zachytává ve svém spisu Kniha uzdravení. Podle něj bylo objekt možné vidět na obloze po celé měsíce a neustále měnil barvu. Pak zajiskřil a zmizel.

Dlouho se mělo za to, že šlo o kometu, ale dnes víme, že Avicenna a jeho kolegové sledovali supernovu, respektive výbuch supernovy, který se odehrál před 7 200 lety. A světlo z této události se k Zemi dostalo až na přelomu tisíciletí. Byť je to už opravdu dávno, zbytky uvolněné energie ještě dnes dokáže pozorovat Chandra, rentgenová observatoř NASA.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený OC Astronomy (@ocastronomy),

Změnu barvy vysvětluje fakt, že šlo pravděpodobně o sloučení dvou bílých trpaslíků, které vytvořilo mimořádně energickou supernovu sršící barvou. Dnes je supernova známá pod jménem SN 1006.

Zdroj: iflscience.com, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu